România va primi 1 miliard de euro pentru migrație prin noul buget UE 2028–2034

20 Iul 2025
România va primi 1 miliard de euro pentru migrație prin noul buget UE 2028–2034

Comisia Europeană a anunțat că România ar urma să primească 1 miliard de euro pentru migrație, securitate și afaceri interne în cadrul Cadrului Financiar Multianual 2028–2034, parte dintr-un pachet total de 60,2 miliarde de euro. Alocarea unei sume semnificative pentru migrație ridică semne de întrebare cu privire la prioritățile impuse de Bruxelles, într-un context în care nevoile reale ale României se află în cu totul alte domenii - infrastructură, educație, sănătate sau combaterea depopulării. Noul buget european pare să reflecte mai degrabă agendele centralizate ale UE decât interesele directe ale statelor membre din estul continentului, scrie EuropeanNewsRoom citând Agerpress

Comisia Europeană a prezentat vineri alocările pentru statele membre în cadrul Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2028–2034, după ce miercuri a propus un buget de 2.000 de miliarde de euro pentru Uniunea Europeană în perioada respectivă.

Potrivit propunerii Comisiei Europene privind alocările pentru statele membre în cadrul CFM 2028–2034 – Alocări pentru planurile naționale și regionale de parteneriat (în prețuri curente, miliarde de euro, rotunjite) – România are prevăzut un total de 60,2 miliarde de euro, din care 54,6 miliarde de euro reprezintă alocarea generală, 1 miliard de euro este destinat migrației, securității și afacerilor interne, iar 4,6 miliarde de euro sunt alocate Fondului pentru Climă Socială (FCS).

Prin comparație, în cadrul financiar multianual anterior (2021–2027), România a avut la dispoziție aproximativ 46 de miliarde de euro.

Din bugetul propus de 2.000 de miliarde de euro, aproape jumătate – 865 de miliarde de euro, adică 48% – este destinată planurilor naționale și regionale de parteneriat. Fondurile de parteneriat vor sprijini o gamă largă de domenii de politică, inclusiv dezvoltarea regională, sprijinul pentru zonele rurale și de coastă, gestionarea frontierelor, politicile sociale, securitatea alimentară, migrația și securitatea internă.

Pe lângă alocările naționale, statele membre vor putea accesa și alte linii bugetare, cum ar fi Fondul pentru Competitivitate, în valoare de 450 de miliarde de euro, destinat inovării, investițiilor în reziliență, securității, industriei de apărare și tehnologiilor spațiale.

Din acest fond, 131 de miliarde de euro sunt rezervate în mod special pentru investiții în domeniul apărării și spațiului, ceea ce reprezintă o creștere de cinci ori a finanțării UE față de precedentul cadru financiar multianual.

Propunerea Comisiei privind bugetul CFM 2028–2034 urmărește să asigure alinierea fondurilor europene la prioritățile politice ale Uniunii, generând rezultate pe care bugetele naționale nu le-ar putea obține de una singură. Noul buget pe termen lung va reuni fondurile europene implementate de statele membre și regiuni într-o strategie coerentă, având în centru politica de coeziune și politica agricolă.

Propunerea Comisiei marchează începutul unui proces lung de negociere, care se estimează că va dura cel puțin doi ani. Prima discuție este programată pentru vineri, în cadrul reuniunii miniștrilor pentru afaceri europene de la Bruxelles.

Alte stiri din Externe

Ultima oră