România intenționează să achiziționeze rachete antiaeriene franceze MISTRAL 3

18 Sep 2023
România intenționează să achiziționeze rachete antiaeriene franceze MISTRAL 3

Descoperirea în România a rămășițelor de muniție operată de la distanță [MTO] rusești, după atacuri care vizează porturile ucrainene Reni și Ismail, situate la gurile Dunării, a reaprins dezbaterea privind capacitățile de apărare aeriană ale forțelor române scrie Zone Militaire

Acestea se bazează în special pe două baterii Patriot, precum și pe resurse NATO, inclusiv un sistem Sol-Aer/Terestru [SAMP/T] cu rază medie de acțiune desfășurat de Forțele Aeriene și Spațiale în partea misiunii „Aigle”.

În plus, România găzduiește un site Aegis Ashore, care este una dintre componentele „scutului” antirachetă al NATO, și s-a alăturat „European Sky Shield Initiative” lansată de Germania în cadrul Alianței pentru cumpărarea în comun a apărării aeriene. capabilități.

Acestea fiind spuse, România a căutat de mult să-și consolideze capacitățile antiaeriene cu rază scurtă – sau chiar foarte scurtă. Și, potrivit confidențelor făcute de un oficial al Ministerului Apărării către Defense News, Bucureștiul intenționează să obțină MISTRAL 3 [Rachetă Antiaeriană Transportabilă Ușoară] produsă de MBDA. Mai ales că această rachetă și-a demonstrat deja capacitatea de a intercepta și distruge ținte mici, precum dronele.

De asemenea, se pune acum problema ca România să se alăture Franței, Ungariei, Belgiei, Republicii Cipru și Estoniei pentru a plasa o comandă pentru MISTRAL 3.

In iunie anul trecut, aceste cinci țări au semnat o scrisoare de intenție de a achiziționa în comun MISTRAL 3 de la MBDA, sub egida Direcției Generale de Armament [DGA] și în cadrul mecanismului financiar EDIRPA, instituit de European Uniunea pentru a încuraja punerea în comun a achizițiilor de apărare.

„Este o primă realizare a dorinței de achiziție în comun de capacități de apărare eligibile pentru finanțarea Uniunii Europene planificată în urma summitului de la Versailles din martie 2022”, a explicat Ministerul Forțelor Armate, estimând că „volumul total” al acestui ordin „ ar putea depăși 1000 de rachete”.

În orice caz, acest interes de la București pentru MISTRAL 3 a fost confirmat de un purtător de cuvânt al MBDA. În ceea ce privește numărul de rachete susceptibile de a fi comandate, site-ul de specialitate Defence România a indicat în iulie că Ministerul Apărării din România are în vedere lansarea programului SHORAD/VSHORAD în vederea achiziționării unui total de 41 de sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acțiune, ca parte a unei investiții „estimate la peste 4 miliarde de euro”.

MISTRAL 3 este o rachetă de tip „trage și uită”, care zboară cu o viteză de 930 m/s. Ușor de implementat, este echipat cu un căutător de imagini în infraroșu și capabilități de procesare a imaginii, care îi permit să angajeze ținte cu semnături termice scăzute. Potrivit MBDA, rata de succes este de 95%.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră