Agenţia federală germană de telecomunicaţii a cerut părinţillor să distrugă sau să demonteze o păpuşă deoarece jucăria poate fi folosită pentru spionarea ilegală a copiilor, relatează theguardian.com.
Păpuşa "Prietena mea Cayla", fabricată de compania americană Genesis Toys şi distribuită în Europa de Vivid Toy Group, permite copiilor accesul la internet printr-un program de recunoaştere a vorbirii şi controlarea păpuşii prin intermediul unei aplicaţii.
Agenţia Federală de Telecomunicaţii a anunţat săptămâna aceasta că păpuşa a fost clasificată ca "aparat ilegal de spionaj". Ca urmare, comercianţii şi proprietarii pot fi amendaţi dacă păstrează păpuşa sau dacă nu au reuşit să o deconecteze definitiv de la reţeaua wireless.
Conform legii germane, producerea, vânzarea şi deţinerea de dispozitive de supraveghere mascate în alte produse este ilegală. Conform relatărilor presei, încălcarea legii se sancţionează cu închisoare de peste doi ani.
Decizia vine după ce Stefan Hessel, student la Saarbrücken University, şi-a exprimat îngrijorarea din cauza păpuşii, votată în top zece jucării ale anului 2014, de o asociaţie comercială de jucării.
“Accesul la păpuşă este total nesecurizat”, a declarat Hessel pentru Saarbrücker Zeitung. “ Nu există o parolă pentru protejarea conexiunii”, a mai spus el.
Studentul a arătat că hackerii pot avea acces la păpuşă prin intermediul conexiunii bluetooth a acesteia de la o distanţă de 15 metri, putând asculta conversaţiile, dar şi vorbind direct cu copilul care se joacă cu ea.
Decizia agenţiei germane ar putea avea consecinţe şi pentru producătorii de jucării din UE. Comisarul european Vera Jourová s-a declarat îngrijorat de impactul păpuşilor de acest fel asupra initimităţii şi siguranţei copiilor.
Vivid Toy Group nu a comentat decizia agenţiei germane. Anterior, compania a spus că exemplele de kacking sunt izolate, fiind realizate de specialişti, şi a anunţat că va upgrada aplicaţia folosită în cazul păpuşii.