Ultimul său editorial pe prima pagină datează din 13 iunie 1920, atunci când publicaţia a criticat numirea republicanului Warren Harding în cursa pentru prezidențialele americane.
Astăzi, în urma recentului masacru de la San Bernardino, California, cel mai grav din SUA în ultimii trei ani, New York Times trage un puternic semnal de alarmă în legătură cu răspândirea armelor de foc în SUA.
Intitulat "Epidemia armelor de foc în America", editorialul îi critică pe aleșii americani pentru lipsa de responsabilitate și face apel la interzicerea acestui tip de armă pentru cetățenii simpli.
"Este un ultraj moral și o rușine națională ca civilii să poată cumpăra legal arme destinate să ucidă persoane cu o rapiditate și eficacitate brutală. Liderii americani se roagă pentru victimele atacurilor armate, apoi, fără să le fie teamă de consecinţe, resping să reglementeze legislaţia privind armele de ucidere în masă", se arată în editorialul New York Times.
Arthur Sulzberger Jr, directorul publicației, a declarat pentru politico.com că a ales să publice acest editorial "pentru a transmite un mesaj puternic și vizibil plin de frustrare și angoasă în fața incapacității țării de a reglementa flagelul armelor de foc".
"Chiar şi în această eră digitală în care ne aflăm, prima pagină rămâne o modalitate extrem de puternică de a scoate la suprafaţă subiecte care necesită atenţie. Şi ce alt subiect poate fi mai important decât eşecul naţiunii noastre de a-şi proteja cetăţenii?", a mai spus Sulzberger Jr.
14 persoane, cu vârste între 26 și 60 de ani, au fost împușcate miercuri într-un centru de servicii sociale din San Bernardino, California, de unul dintre colegii lor, Syed Farook, și de soția acestuia, Tashfeen Malik.
De asemenea, 21 de persoane au fost rănite în atac, cel mai sângeros masacru comis în SUA în ultimii trei ani.