Forțele NATO sunt gata să intervină în Mediterană pentru a ajuta la stoparea traficului de persoane de pe coasta Libiei către țărmul european, dacă oficialii UE vor adresa o solicitare în acest sens.
Potrivit Euobserver, este a doua ofertă făcută de Alianța Nord-Atlantică, după ce secretarul general Jens Stoltenberg a făcut clară disponibilitatea NATO în acest sens, în cursul summit-ului pe teme de migrație desfășurat în primăvară acestui an.
Între timp, Înaltul Reprezentant UE pe probleme de Politică Externă, Federica Mogherini, a anunțat că operațiunea navală derulată de Uniune în Marea Mediterană este pe punctul de a trece la al doilea nivel.
EUnavfor Med, operațiunea coordonată de forțele navale ale statelor europene în Marea Mediterană, a debutat în 22 iunie a acestui an, dar în prima fază navele de patrulare au procedat doar la identificarea ambarcațiunilor folosite de traficanții de persoane.
Pasul următor pentru navele de patrulare Cavour- Italia, Enterprise- Marea Britanie, alte două fregate germane, submarinele britanice și avioanele de recunoaștere franceze, italiene și luxemburgheze va consta în oprirea ambarcațiunilor și percheziționarea lor.
Abia în faza a treia a operațiuni, navele implicate vor avea undă verde pentru a trece la distrugerea navelor implicate în traficul de persoane, oficialii europeni susținând că acest lucru va fi făcut înainte de ieșirea vaselor în larg.
Reuniune ONU pe tema crizei imigranților
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anunțat vineri că o reuniune privind criza imigrației va avea loc la 30 septembrie, în contextul Adunării Generale a Națiunilor Unite.
Potrivit unui comunicat, preluat de AFP, Ban Ki-moon s-a declarat "îngrozit și întristat de moartea refugiaților și imigranților", cu referire la cazurile recente legate de descoperirea a 71 de cadavre de imigranți, probabil originari din Siria, într-un camion în Austria și de naufragiul care a făcut cel puțin 76 de morți în rândul imigranților care încercau să ajungă din Libia în Italia.
Conform aceluiași comunicat, Ban Ki-moon a lansat "un apel către toate guvernele implicate în criza imigrației ca ele să ofere răspunsuri globale, să dezvolte canale legale și sigure de migrație și să acționeze cu compasiune și respectându-și obligațiile internaționale".
"La examinarea solicitărilor de azil, statele nu trebuie să facă diferențe pe bază de religie sau identitate și nu pot forța oamenii să se întoarcă în locurile din care au fugit dacă există riscuri evidente de persecuție sau de atac", a mai spus Ban Ki-moon.