Multe dintre incendiile din Europa au fost provocate de mâini criminale

27 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Multe dintre incendiile din Europa au fost provocate de mâini criminale

Autorităţile locale franceze din regiunea Provence și Alpi-Maritimes (PACA) declară că dintre cele 100 de incendii separate, izbucnite numai miercuri, o parte au fost provocate în mod deliberat, relatează thenational.ae.
 
S-au făcut deja arestări, printre cei suspectaţi de incendieri numărându-se şi doi tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 17 ani, din Martigues, la nord-vest de Marsilia, și un bărbat de pe insula Corsica din Marea Mediterană. Adolescenții aveau asupra lor chibrituri, brichete și binocluri, conform postului de radio France Bleu Provence.
 
Jean-Louis Caffier, consultant pentru mediu al BFMTV, a estimat că un "factor uman" -  de la criminalitate la neglijența în utilizarea grătarelor şi aruncarea țigărilor aprinse sunt cauzele a nouă din 10 incendii de pădure din Franța.
 
Renaud Muselier, președintele autorității PACA, a declarat presei franceze că el crede că incendiile majore de la Bormes au fost puse intenţionat. Anchetatorii au teorii similare şi în cazul originii incendiilor din alte părți ale regiunii.
 
Sudul Franţei este obișnuit cu incendii de vară. Dar anul acesta a fost afectată o zonă mult mai mare, în unele cazuri - ca și în Var, cel mai vizitat departament din afara Parisului - după 10 ani în care nu au existat focare serioase.
 
Zonele apropiate de Nisa și Saint-Tropez, printre destinațiile cele mai populare pentru turiștii care se îndreaptă spre Cote d'Azur în fiecare vară, au fost, de asemenea, grav afectate. În Carros, la nord de Nisa, primarul Charles Scibetta a spus că locuitorii s-au trezit cu un "peisaj lunar".

Jerome Massolini, proprietarul unui camping de rulote din La Londe, a spus că a fost nevoit să fugă cu familia și cei doi câini de flăcările care se apropiau de casă.
 
Miercuri, el i-a primit pe reporteri cu urarea  "Bun venit pe Lună", arătând locul devastat de incendiu - casa, rulotele și mașinile de camping, transformate în cenușă, cu excepția unor metale răsucite.
 
"Douăzeci de ani de muncă au dispărut în flăcări în două ore, într-o noapte de coşmar", a declarat el ziarului Var-Matin. "Am plecat la culcare și am stins lumina, dar am observat că încă mai există lumină dincolo de obloane. Copacii de chiparos ardeau în flăcări uriașe", a mai spus el.
 
Herve Le Bouler, șef al afacerilor forestiere pentru asociația France Nature Environment, a declarat pentru postul de radio France Info că, în timp ce incendiile nu reprezintă o "catastrofă ecologică", încălzirea globală va conduce probabil la apariția unor focare mai intense în următorii ani.
 
"Pe termen lung, situația este îngrijorătoare", a adăugat el. "Oamenii de ştiinţă ne spun că intrăm într-o situaţie care va deveni recurentă şi care va creşte în intensitate, mai multe regiuni fiind expuse pericolului", a conchis Le Bouler.
 
În alte regiuni ale Europei sudice, pompierii au încercat să stingă cel puțin 18 incendii care au afectat păşunile, livezile de măslini și podgoriile din Albania.
 
Se bănuieşte că în cazul majorității incendiilor din Albania și din Italia focul a fost pus. Autoritățile italiene de protecție civilă au răspuns la zeci de apeluri privind solicitări de stropire cu substanțe chimice care să limiteze incendiile, după săptămâni în care focul a mocnit  în centrul și sudul țării.
 
Grupul de lobby agricol Coldiretti a declarat că 50 de miliarde de albine au fost distruse cu stupi cu tot  în incendiile de pe versanții muntelui Vezuviu. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră