Pentru Croaţia, MAE a emis miercuri o avertizare de călătorie conform căreia prognozele meteo indică o scădere puternică a temperaturilor însoțită de ninsori și vânt puternic.
Astfel, începând de joi regiunile Rijeka — Kvarner, centrul și sudul Dalmației se află sub avertizare meteorologică cod roșu de vânt și cod galben de temperaturi scăzute. De la aceeași dată regiunea capitalei Zagreb, partea de est a țării — Slavonia, regiunile Karlovac, Gospic și Knin aflate în centrul țării se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt puternic și cod galben de ninsoare și temperaturi scăzute.
Şi în Polonia vremea este rea. Conform MAE, autoritățile locale au emis miercuri, o serie de alerte privind înrăutățirea condițiilor meteo pe teritoriul Poloniei, respectiv vânt puternic, ninsori și temperaturi extrem de scăzute.
Peste 20 de mii de gospodării au rămas fără curent electric; vântul foarte puternic a smuls cablurile de tensiune. Tot vântul a răsturnat un autocar, pe o şosea din Silesia, şi o furgonetă. Au murit 2 oameni şi 6 au fost răniţi, relatează TVR.
Multe şosele au fost închise, pentru că stratul de zăpadă şi gheaţă face imposibil traficul în condiţii de siguranţă. Temperatura a scăzut la minus 17 grade, iar stratul de zăpadă a ajuns la o jumătate de metru.
Şi autoritățile daneze au avertizat asupra unor condiții meteo severe în perioada 5-7 ianuarie 2017, caracterizate prin vânt puternic (viteză medie de 30 m/s) și asupra riscului inundațiilor în zonele costiere din sudul, centrul și estul țării (Sjćland — inclusiv Copenhaga, sud-estul Iutlandei, Mřn, Funen, Lolland-Falster, Ćrř, Langeland și Bornholm). În aceste regiuni, se anticipează creșteri ale nivelului mării cuprinse între 1,3 și 1,8 m, un record în ultimul secol, anunţă MAE.
Pe coasta germană a Marii Baltice, circulaţia cu feribotul a fost perturbată din cauza valurilor înalte. Porturile de la Baltică sunt în stare de alertă, pentru că, după toate probabilităţile, vremea se va înrăutăţi şi viteza vântului ar urma să depăşească suta de km pe oră.
În Cehia, cel mai mult au de suferit şoferii. Copacii prăbuşiţi pe şosele şi stratul gros de zăpadă au creat mari probleme.
"Totul e închis. E un dezastru. Administraţia drumurilor e surprinsă că ninge în ianuarie. Ce mai pot spune?"
Furtuna care s-a abătut asupra capitalei Austriei, Viena, are forţă de uragan. Vântul violent a smuls copaci. După ore întregi de ninsoare, tot oraşul a fost acoperit de zăpadă şi sunt mari întârzieri la trenuri, dar şi transportul aerian e afectat.