Victorie în instanță pentru muncitorii români de la ”Mall-ul Rușinii” din Berlin

11 Aug 2015 | scris de Istvan Deak
Victorie în instanță pentru muncitorii români de la ”Mall-ul Rușinii” din Berlin

După aproape un an de așteptare, Tribunalul pentru Muncă din Berlin a anunțat verdictul în procesul intentat de doi muncitori români care au contribuit la ridicarea Mall of Berlin și nu și-au încasat salariile.

Peste 30 de muncitori români au fost privați în întregime sau parțial de salarii pe șantierul Mall of Berlin sau ”Mall-ul Rușinii”, așa cum a fost denumit cazul în presa germană. Doar șapte dintre ei au fost convinși de sindicatul FAU să își caute dreptatea în instanță.

Românii s-au bucurat de o mediatizare și un sprijin neașteptat din partea presei și opiniei publice din capitala Germaniei.

Cei șapte au solicitat în total 33.000 de euro. Doi dintre ei s-au judecat cu subcontractantul Openmallmaster Gmbh, iar ceilalți cinci cu firma Metatec Fundus. 

În cazul celor doi muncitori Nicolae M. și Nicolae H., subcontractantul nu s-a prezentat în niciun fel la proces, astfel că judecatorul le-a dat câștig de cauză românilor și a obligat Openmallmaster să le achite 1.200, respectiv 4.400 de euro.

”Verdictul a fost o formalitate și nu s-a axat pe conținut. Judecătorul ne-a dat câștig de cauză prin absența repetată a părții adverse și prin formalitățile întârziate ale reprezentanților acesteia”, a confirmat avocatul muncitorilor români, Sebastian Kunz.

Verdictul nu este definitiv și poate fi atacat în termen de o săptămână prin recurs. La ultima înfățișare s-a prezentat un reprezentant al subcontractantului care a încercat să convingă judecătorul că cei doi nu au fost niciodată angajați ai Openmallmaster, dovadă că nu dețin contracte de muncă și nici acte doveditoare că s-ar fi aflat vreodată pe șantier.

”Această firmă este neserioasă și foarte prost organizată. Am meritat acest verdict și ne bucurăm foarte mult”, au declarat, în replică, muncitorii români.

Până la finele lunii octombrie urmează alte opt termene de judecată pentru muncitorii români. Avocatul Sebastian Kunz a confirmat pentru mariustuca.ro că verdictul favorabil nu înseamnă automat că muncitorii își vor încasa banii.

”Este foarte posibil ca subcontractantul să nu mai existe sau să fie în incapacitate de plată și atunci va trebui să chemăm în judecată antreprenorul general. În cazul celorlalți cinci muncitori, situația este complicată.

Subcontractantul se apără cu toate mijloacele posibile și solicită martori care să ateste că muncitorii au fost cu adevărat pe șantier. De multe ori, aceste cazuri nu ajung nici până în instanță, din cauza barierelor lingvistice și financiare”, ne-a declarat Kunz.

Chiar dacă inițial muncitorii au solicitat sumele ce li se cuvin, calculate în baza promisiunilor angajatorului de a achita 5-6 euro pe ora de lucru, instanța a luat ca bază de calcul tariful minim orar garantat de lege pentru muncitorii în construcții, de 11,20 euro. Următorul termen este fixat pentru joi, 13 august.

Citiți aici despre mobilizarea germană în favoarea românilor:
Exclusiv. Procesul „Mall of Berlin”: Nemtii ies in strada pentru salariile muncitorilor romani

Aici, reportajul în exclusivitate pentru mariustuca.ro despre situația românilor de la Mall of Berlin, supranumit și ”Mall-ul rușinii” (”Mall of Shame”):

Reportaj EXCLUSIV mariustuca.ro la Berlin Drama românilor de la Mall-ul Ruşinii: „Scandalos. O tragedie umană“  

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră