Ce se va întâmpla cu Marea Britanie în caz de BREXIT. Avertismentul foștilor premieri Tony Blair şi John Major

10 Iun 2016 | scris de Veronica Micu
Ce se va întâmpla cu Marea Britanie în caz de BREXIT. Avertismentul foștilor premieri Tony Blair şi John Major

"Abandonaţi apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană şi să nu fiţi surprinşi că la final, drept consecinţă, abandonăm unitatea noastră ca ţară. Cel mai de succes model de uniune din istorie riscă să se destrame pentru totdeauna", a declarat John Major, premier conservator britanic în intervalul 1990-1997.

"Dacă vom vota în favoarea ieşirii din UE pe 23 iunie, vom pune în pericol viitorul Irlandei de Nord, va fi un parcurs lipsit de raţiune", a spus, la rândul său, fostul premier Tony Blair.

El a adăugat că Uniunea Europeană, libera circulație și comerțul liber în insula Irlanda au reprezentat un factor important în consolidarea acordului de pace din 1998.

Marea Britanie va organiza în 23 iunie un referendum cu privire la oportunitatea ieșirii din Uniunea Europeană.

La Consiliul European din 18-19 februarie de la Bruxelles, liderii celor 28 de țări membre ale Uniunii Europene au ajuns la un compromis ce "reînnoiește pactul" Marii Britanii cu Europa, acord pe care premierul britanic David Cameron l-a apreciat drept suficient pentru a recomanda menținerea țării sale în interiorul blocului comunitar.

Alte stiri din Externe

Ultima oră