După ce a rupt relațiile diplomatice cu Qatarul, pe 5 iunie 2017, Arabia Saudită a emis un ordin de extrădare ce privește aproximativ 15.000 de cămile qatariote.
Fără să aibă habar de politică geostrategică și alte "delicatese" specifice relațiilor între specia evoluată a planetei, săracele animale au fost blocate fără apă şi mâncare, la granița dintre cele două state.
"Fratele meu încă mai are 10 sau 11 cămile în Arabia Saudită. O parte dintre masculi s-au luptat şi sunt în stare foarte proastă. Cămilele mureau de foame”, s-a plâns un proprietar de cămile din Qatar, după ce imagini publicate în presă au stârnit nemulțumirea populației.
În faţa valului de furie populară, autorităţile au trimis provizii pentru animale şi au construit adăposturi temporare. și. în cele din urmă, animalele au fost repatriate în Qatar.
Qatarul, o peninsula cu suprafaţa de 11.500 de kilometri pătraţi din Golful Persic, nu are suficiente zone cu vegetaţie pentru a hrăni cămilele, care reprezintă o parte importantă a culturii tradiţionale şi care au un rol important în turism. În trecut, multe familii qatariote îşi trimiteau cămilele să se hrănească în Arabia Saudită.
Păstorii de cămile sunt nemulţumiţi de criza izbucnită între Qatar şi majoritatea statelor din Golf. "Vrem pur şi simplu să ne trăim viaţa, să mergem în Arabia Saudită şi să avem grijă de cămilele noastre şi să ne întoarcem acasă pentru a avea grijă de familia noastră”, s-a plâns un crescător de animale.
Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrainul şi Egiptul şi-au întrerupt la începutul lunii relaţiile cu Qatarul, acuzând Doha că susţine financiar terorismul în Orientul Mijlociu şi în alte părţi - o acuzaţie pe Doha o respinge.