UPDATE. Atac cu bombă într-o biserică creştină coptă din Egipt. Cel puţin 21 de morţi (VIDEO)

09 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Atac cu bombă într-o biserică creştină coptă din Egipt. Cel puţin 21 de morţi (VIDEO)

Cel puţin 26 de persoane au fost ucise şi 71 rănite după ce o bombă a explodat într-o biserică creştină coptă din Egipt, în care avea loc slujba din Duminica Floriilor, relatează independent.co.uk. Atacul a avut loc la biserica Mar Girgis din Tanta, un oraş din Delta Nilului, aflat la nord de Cairo. 

Bilanţul morţilor şi al răniţilor a fost confirmat de ministrul adjunct regional pentru Sănătate, Mohammed Sharshar. Ulterior, o a doua explozie s-a produs în faţa bisericii creştine Sf. Marcu din Alexandria, 11 persoane fiind ucise şi cel puțin 21 rănite, conform Reuters. Ambele atacuri au fost revendicate de de gruparea teroristă Stat Islamic.

''Mă rog pentru cei morți și pentru victime. Fie ca Domnul să convertească inimile oamenilor care seamănă teroare, violență și moarte și chiar și inimile celor care produc și fac trafic cu arme'', a transmis papa Francisc la sfârșitul liturghiei din Duminica Floriilor.  Suveranul Pontif urmează să facă o vizită în Egipt în cursul acestei luni.

******************************************************************************

Magdi Awad, şeful serviciului de ambulanţă din zonă, a confirmat numărul morţilor ]n atentatul din tanta, în timp ce televiziunea de stat vorbeşte despre 50 de răniţi. 

Este ultimul dintr-o serie de atacuri asupra minorităţii creştine din Egipt, care reprezintă 10% din populaţie şi a devenit o ţintă a extremiştilor islamişti. 

Imaginile filmate în interiorul bisericii arată un număr mare de oameni strânşi în jurul unor trupuri pline de sânge şi acoperite cu hârtie. Martorii vorbesc despre un adevărat carnagiu, conform Reuters. 

 

 

 

"A fost o explozie puternică la intrarea din biserică. Fumul şi focul au umplut încăperea, iar rănile provocate sunt foarte grave. Am văzut intestinele celor răniţi şi picioare desprinse de corp", a declarat Vivian Fareeg.

Grand Sheikh Ahmed el-Tayeb, reprezentant al Al-Azhar în Egipt — centrul sunit pentru învăţături islamic- a condamnat atacul, calificându-l "un atac terorist josnic care a vizat vieţile unor oameni inocenţi". Atacul nu a fost încă revendicat.

Egiptul se luptă să combată un val de militanţi islamici din 2013,  de la răsturnarea militară a președintelui islamist ales Mohamed Morsi.

În decembrie, un grup local afiliat ISIS a pus la cale un atac kamikaze într-o biserică din Cairo, care a ucis în jur de 30 de persoane, mai ales femei, precum și o serie de crime în peninsula Sinai, care a determinat sute de creștini să fugă în zone mai sigure din țară .

Un grup de militanţi numit Liwa al-Thawra și-a asumat responsabilitatea pentru un atac cu bombă din 1 aprilie, vizând un centru de instruire a poliției din Tanta, în care 16 persoane au fost rănite.

Cu toate acestea, grupul, considerat a fi legat de Frăţia Musulmană, o grupare ilegală, a vizat, în principal, forțele de securitate și s-a distanțat de atacurile asupra creștinilor.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră