Fostul cancelar german Helmut Kohl a murit, vineri, la vârsta de 87 de ani.
Imobilizat în scaun cu rotile în urma unui accident vascular cerebral, Helmuth Kohl a fost supus în anul 2012 unei operații dificile pe cord și, în 2015, a suferit o intervenție chirurgicală abdominală, potrivit Agerpres.
Trecutul său politic se distinge prin recordul de longevitate în postul de cancelar al Germaniei postbelice, deținând patru mandate consecutive în perioada 1982-1998. Pe lângă rolul jucat în reunificarea Germaniei, Kohl s-a evidențiat și prin promovarea proiectului monedei comune euro, alături de fostul președinte francez Francois Mitterand. În ultimii ani, el s-a arătat un susținător al ideii aprofundării integrării europene.
Helmut Kohl este considerat cel căruia actualul cancelar Angela Merkel îi datorează ascensiunea politică în anii '90. Totuși, el a criticat-o pentru modul în care a gestionat criza în zona euro. De asemenea, în cartea 'Vermächtnis. Die Kohl-Protokolle' (Moștenirea. Protocolul Kohl), publicată anul trecut de biograful Heribert Schwan, fostului cancelar îi sunt atribuite opinii critice despre actualul leadership al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), inclusiv comentarii ironice la adresa cancelarului Merkel.
Kohl a mai fost implicat în ultimii ani și în alte scandaluri mediatice. În anul 2013, unul dintre cei doi fii ai săi a publicat o carte — ce a înregistrat apoi vânzări record — care îl pune pe fostul cancelar într-o lumină nefavorabilă în ceea ce privește viața personală. El este descris în carte drept un soț indiferent și infidel, ce și-a înșelat prima soție, Hannelore, care s-a sinucis în 2001 în urma unei depresii profunde agravată probabil și de alergia la lumină ce o împiedica să iasă din casă.
Ulterior, în 2008, Kohl s-a căsătorit cu Maike, cea cu care a înșelat-o pe Hannelore. Fostul șef al guvernului de la Berlin mai este acuzat în respectiva carte că s-a lăsat complet dominat de cea de-a doua soție, care era cu 34 de ani mai tânără decât el.