Butonul de "mute"

04 Oct 2016 | scris de Cătălin Roșioru
Butonul de

Cred că ar fi foarte util pentru politicieni un buton de "mute", un buton pe care să scrie "acum e bine să taci" sau, mai scurt şi mai imperativ, "ţine-ţi gura", pentru că altfel e foarte posibil să le aflăm părerea despre lume şi n-o să ne placă deloc ce auzim.

Bunăoară, l-am auzit pe Varujan Pambuccian spunând că "împingând copiii de mici către balet şi bune maniere îi scoatem cu diplomă de şomeri la sigur, iar ei vor îngroşa clasa oamenilor inutili". Şi asta nu se întâmpla la vreo deschidere de an şcolar într-un liceu agro-industrial dintr-un cătun uitat de lume, ci la ditamai conferinţa internaţională.

Sigur, domnule Pambuccian, ce nevoie avem de oameni bine crescuţi? Nu, ne trebuie bădărani, cefe late, burţi profunde, minţi abrutizate, oricând gata să se prostitueze pentru bani şi funcţii, indiferent de partidele ce vin sau pleacă de la putere.

Ce nevoie avem de balerini, de oameni de cultură în general? Că ăştia au prostul obicei să mai şi gândească şi nu prea poţi să-i foloseşti ca masă de manevră electorală. Nu, domnule Pambuccian, avem nevoie de analfabeţi, de agramaţi, de zilieri cu sapa, de asistaţi social, oameni care să se bucure la o găleată de plastic sau un litru de ulei moca.

Şi iată, domnule Pambuccian, cum aţi reuşit să ne faceţi să înţelegem care e cea mai inutilă, ba chiar nocivă, meserie: cea de politician în România.

Alte stiri din Editorial

Ultima oră