De fapt, nici nu le pune întrebări, îi invită la poveste. O poveste țesută din cuvinte rostite, născută atunci, pe loc, în studio. Aidoma lui Socrate cu maieutica sa (metoda prin care se ajunge la adevăr pe calea discuțiilor și a dialogului), Eugenia Vodă își „moșește” invitații determinându-i, din aproape în aproape, să intre pe cărarea propriei povești până la luminișul unui adevăr, care, poate, nici nu mai știau că există în pădurea întunecată de gânduri și amintiri din „codrul” vast al intelectului. Căci magia atunci se întâmplă, pe loc.
Atentă la răspunsurile invitaților, extrage din fiecare răspuns seva pentru următoarea întrebare, astfel încât toată discuția se leagă – întrebare și răspuns – ca mărgelele pe ață. Din cauza asta totul pare înlănțuit ca într-o poveste și din cauza asta invitatul își deschide sufletul, inima și mintea, mai abitir ca în apropierea unui preot la confesional.
S-a născut la 4 martie 1959, în Sighișoara, într-o familie de intelectuali cu ștaif, cu tatăl de formație avocat, care, evident, ar fi vrut ca fiica sa să urmeze Dreptul. Numai că, adolescenta Eugenia alege teatrul, „ca zonă a maximei libertăți”, cum însăși spune. Doar că, socoteala de acasă, din Sighișoara, nu s-a potrivit cu cea din buricul târgului Bucureștiului. Inițial ar fi vrut să facă regie de teatru, însă, exact în anul în care a dat admiterea, regia de teatru s-a unificat cu cea de regie de film, locurile erau foarte puține, așa că s-a îndreptat spre teatrologie-filmologie.
Așadar, absolvă IATC-ul, secția teatrologie-filmologie, fiind „la bază” critic de film. După Revoluție, însă, se îndreaptă spre televiziune din dorința de „a ajuta”, culmea, tocmai domnia sa care spunea: „întotdeauna am detestat televiziunea, dar la modul fellinian, deci fără încrâncenare sau repulsie, pur și simplu am detestat-o cu zâmbetul pe buze”. Și tot domnia sa explică limpede în ce consta „ajutorul”: „am făcut televiziune așa cum, în vremea celui de-al doilea război existau doamne care lucrau voluntar, ca infirmiere, în spitalele pline de răniți”.
Din 2000 încoace, de când a inaugurat emisiunea ”Profesioniștii”, fața în față cu domnia sa au stat mari somități din domeniul artei (Victor Rebengiuc, Dem Rădulescu, Dinică, Beligan, etc.), litere și filozofie (Cărtărescu, Liiceanu, Pleșu, etc.), medicină (Arafat, Ioan Lascăr, Brădișteanu etc.), presă (Țopescu, Hurezeanu, Cristian Tudor Popescu etc.) până la Bartolomeu Anania, Regina Ana a României, Lucian Boia, Ion Țiriac și cei patru președinți: Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Iohannis.
Astăzi este ziua sa de naștere. Să-i urăm cu toții, interlocutori „profesioniști” ori simpli telespectatori, admiratori ai emisiunii și ai domniei sale, multe bucurii, zile frumoase, sănătate și nenumărate emisiuni profesioniste cu „profesioniști”. La mulți ani, îndrăgită Eugenia Vodă!