Maestrul Radu Beligan iubeşte teatrul de când se ştie şi nu întâmplător. “Este arta de a povesti opoziţiile. Teatrul te învaţă să-l cunoşti şi să-l iubeşti pe celălalt”. Sunt cuvintele maestrului Radu Beligan, regăsite în volumul “Note de insomniac”.
Născut la 14 decembrie 1918 în comuna Gălbeni, o localitate din apropierea oraşului Roman, maestrul Radu Beligan s-a îndrăgostit de teatru de mic. În 1937, la “Liedertafel-Alhambra-Regina Maria”, a debutat în spectacolul “Crimă şi pedeapsă”, după Fiodor Mihailovici Dostoievski, în regia lui Mihai Zirra. A fost studentul Luciei Sturdza Bulandra la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică după ce a studiat Dreptul şi Filosofia. La ceas aniversar îi spunem “La mulţi ani!”.
“A îmbătrâni este contrariul a ceea ce se crede în mod curent. În tinerețe, la vremea când nu ți-ai definit încă opțiunile, ești împovărat de greutatea tradiției și a adevărurilor cu care ai fost îndoctrinat. Tânăr fiind, crezi în ideile răspândite, în cele care aleargă pe toate drumurile. Ești gata să aderi la tot și la toate. Cari în spinare greutatea familiei, a tradiției, a grupului din care faci parte, a societății.
În ceea ce mă privește, am trăit înaintarea în vârstă ca pe o detașare de toate aceste poveri. A îmbătrâni înseamnă a arunca peste bord toate ideile preconcepute, înseamnă a deveni mai ușor, mai liber. Într-un anumit sens, ești mai bătrân când ești tânăr și mai tânăr când ești bătrân. Viața se scurge ca o permanentă și progresivă delestare de prejudecăți și constrângeri. Avea dreptate Picasso când spunea că îți trebuie mult timp ca să devii tânăr! Și mai e ceva. Singurul lucru care ne îngăduie să privim fără dezgust lumea în care trăim este frumusețea cu care anumiți oameni o crează, din timp în timp, pornind de la haos: tablourile pe care le pictează, muzica pe care o compun, cărțile pe care le scriu și viața pe care o trăiesc. Dintre toate operele, cea mai frumoasă este o viață bine trăită. Aș zice chiar că este operă de artă prin excelență”, mărturiseşte maestrul Radu Beligan. (Luminiţa Ciobanu)