Compania austriaca Holzindustrie Schweighofer Romania se afla din nou in centrul unui scandal international. Organizatia internationala de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a facut public un film in care conducerea companiei austriece si-a aratat disponibilitatea sa cumpere lemn taiat ilegal de pe piata romaneasca. Basca, ofera si un bonus de 10 dolari la metru cub, daca vanzatorul isi face treaba cum trebuie.
In timpul filmarilor, investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori straini care au castigat drepturile de punere in valoare a unei cantitati anume de lemn din padurile unei asociatii de proprietari din Romania. In discutiile pe care acestia le-au purtat cu oficialii romani si austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au mentionat de mai multe ori intentia de a taia mai mult decat este permis conform contractului cu asociatia de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurari ca lemnul ilegal va fi cumparat. in toate ocaziile, oficialii Schweighofer au confirmat ca vor cumpara lemnul. Mai mult decat atat, acestia au aratat bonusurile pe care le ofera pentru cantitati suplimentare de lemn.
“Romania se afla in mijlocul unui efort critic de a combate taierile ilegale ale padurilor sale de o frumusete si valoare unica”, a spus Alexander von Bismarck, Director Executiv al EIA SUA. “Aceasta lupta impotriva taierilor ilegale nu poate fi castigata daca o companie puternica precum Schweighofer cumpara cu buna stiinta si recompenseaza lemnul ilegal.”
Ambasada Austriei si Codul Silvic
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a retrimis noul cod silvic inapoi in Parlament pentru amendamente si dezbateri. Imediat au aparut si reactiile. Fostul ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, a lansat o serie de acuzatii la adresa presedintelui Klaus Iohannis, sustinand ca ar fi fost supus unor influente din strainatate si ar fi fost dezinformat pentru a nu promulga Codul. Actualul ambasador al Republicii Austria in Romania si Republica Moldova, Gerhard Reiweger, a incercat sa intermedieze mai multe intalniri intre reprezentantii companiei austriece si reprezentantii Guvernului, in speranta de a ajunge la o intelegere favorabila pe Codul Silvic.
Anchetati de DNA
De-a lungul timpului, la nivel national compania Schweighofer a facut mai multe afaceri la limita legii sau chiar a incalcat-o. O ancheta demarata de Directia Nationala Anticoruptie in sanul justitiei din Suceava a scos la iveala itele controversate ale povestii prin care firma austriaca Holzindustrie Schweighofer SRL a obtinut terenul agricol pe care si-a construit fabrica din localitatea Radauti, din judetul Suceava. Pentru a pune mana pe terenul dorit, austriecii au luat legatura cu afaceristul Gavril Constantin Babiuc care trebuia sa cumpere aproximativ 130 de hectare de teren arabil de la proprietarii din zona, pe care trebuia sa-l revanda ulterior austriecilor. Amenintat de austrieci cu pierderea contractului, Babiuc a apelat la judecatorul Costica Bogdan Barbuta, de la Judecatoria Radauti, care a emis 69 de hotarari judecatoresti ilegale pentru ca acesta sa intre in posesia pamantului. Ulterior intreaga suprafata a ajuns la firma Holzindustrie Schweighofer.