DOSARUL CARPATICA. Ilie Carabulea și fiul său au fost eliberaţi

12 Mar 2016 | scris de Veronica Micu
DOSARUL CARPATICA. Ilie Carabulea și fiul său au fost eliberaţi

Amintim că Ilie Carabulea şi fiul său sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii DIICOT au descins în 7 martie la sediile societăţii de asigurări Carpatica şi la locuinţele mai multor persoane din judeţele Sibiu, Ilfov şi în Bucureşti.

Potrivit procurorilor, "la data de 02.03.2016 procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba –Iulia au efectuat un număr de 13 percheziţii pe raza judeţelor Sibiu, Ilfov şi a municipiului Bucureşti atât la domiciliile suspecţilor cât şi la sediile unei firme de asigurări.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că incepând cu anul 2015, la iniţiativa suspectului C. I., suspecţii M. D., C. G., P. A. şi T. A. au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care s-a urmărit protejarea intereselor financiare pe care le aveau în cadrul unei societăţi de asigurare şi evitarea suspendării autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România".

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 70.000.000 de lei.

Cum au fost încălcate normele ASF

Surse judiciare susţin că, la sfârșitul anului 2014 — începutul anului 2015, Oprea Carabulea (împuternicitul lui Ilie Carabulea), Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa și Angela Toncescu au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii unor infracțiuni prin care se urmăreau protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asigurări și evitarea suspendării autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România.

"Astfel, la sfârșitul anului 2014, s-a efectuat inventarierea anuală a elementelor de natura activelor, datoriilor, capitalurilor proprii și a tranzacțiilor privind activitatea de asigurare, constatându-se un deficit de rezervă de daună de 106.643.850,85 lei și provizioane ce trebuiau constituite de 12.155.256 lei. Deficitul de rezervă a fost comunicat conducerii societății, însă, la solicitarea unor administratori, s-a decis reluarea procesului de inventariere. Din cauza faptului că înregistrarea rezultatului inventarierii efectuate conducea la majorarea necesarului de capital pe care acționarul trebuie să-l aducă pentru ca societatea să atingă valorile prevăzute de lege, numitul Carabulea Oprea, împreună cu ceilalți membri ai grupului, ce dețineau funcții în Consiliul de Administrație al societății Carpatica Asigurări, au tergiversat înregistrarea rezultatelor inventarierii, în scopul eludării normelor ASF privind reglementarea pieței asigurărilor din România", au declarat surse judiciare citate de Agerpres.

Potrivit acestora, inculpații au efectuat demersuri de natură să tergiverseze și să influențeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) față de societatea de asigurări deținută și controlată indirect de Ilie Carabulea, astfel încât să nu reiasă deficiențe grave, împiedicând în mod repetat înregistrarea rezultatului inventarierii rezervei de daună.

De asemenea, la nivelul Departamentului IT, prin intermediul directorului Ana Popa, au fost efectuate demersuri pentru a denatura situația financiară a societății prin modificarea sumelor ce reprezentau rezerva de daună, mai arată sursele citate.

Astfel, au fost introduse date nereale sau operate modificări în programul "Iris", cum ar fi nepreluarea de plăți, operarea cu date viitoare, nediminuarea rezervei cu plata efectuată, neînchiderea dosarelor de daună cu plata finalizată, scopul acestor alterări de date informatice fiind cel de a influența indicatorii financiari ai companiei, astfel încât societatea Carpatica Asigurări să atingă valorile indicatorilor financiari prevăzute de lege pentru a putea funcționa pe piața asigurărilor.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră