UPDATE. STARE DE URGENŢĂ în Turcia pentru trei luni

20 Iul 2016 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE. STARE DE URGENŢĂ în Turcia pentru trei luni


Măsura intervine după tentativa de lovitură de stat organizată de un grup de militari care a avut loc vineri seara, în urma căreia şeful statului a anunţat măsuri extreme.
Instaurarea stării de urgenţă este explicată oficial prin nevoia de a eradica rapid toate elementele organizaţiei teroriste implicate în tentativa de lovitură de stat. Anunţul a venit după reuniunea Consiliului Național de Securitate și a Cabinetului la Ankara.
„În cadrul tentativei de puci din Turcia şi conform articolului 120 al Constituţiei, o stare de urgenţă pentru o perioadă de trei luni este introdusă pentru a se putea lua măsuri mai rapid şi mai eficient, pentru a se garanta drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, a declarat preşedintele Erdogan, potrivit agenţiei Anadolu.

Puciul nu s-a încheiat
În cadrul unui interviu acordat postului Al-Jazeera, preşedintele turc a profitat de moment pentru a avertiza că puciul poate nu s-a încheiat, şi că ar putea exista alte planuri, fără a oferi detalii.
Liderul AKP, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, a lansat de sâmbătă o operaţiune amplă de epurare, 15.000 de persoane fiind arestate, 25.000 urmărite în justiţie şi 50.000 demise.
El a explicat că nu va fi făcut niciun compromis privind democraţia, în ciuda proclamării stării de urgenţă. Erdogan consideră că starea de urgenţă nu este contra democraţiei, legii şi libertăţilor. Din contră, vizează protejarea şi întărirea valorilor, a spus el.

Acuzaţii
Preşedintele turc a declarat miercuri că alte ţări ar putea fi implicate în tentativa de lovitură de stat din ţara sa, dar nu a citat vreuna.
Relaţiile diplomatice dintre Franţa şi Turcia s-au tensionat, din cauza derivei autoritare a Ankarei. În interviul pentru Al-Jazeera, preşedintele turc i-a cerut ministrului francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, să îşi vadă de treburile lui, ca răspuns la criticile privind măsurile luate în Turcia după tentativa de lovitură militară.
Şeful diplomaţiei franceze a cerut duminică respectarea statului de drept în Turcia, refuzând să îi acorde un cec în alb lui Erdogan. „Are autoritatea de a face declaraţii în contul meu? Nu, nu o are. Dacă vrea o lecţie de democraţie, putem foarte uşor să i-o dăm”, a spus Erdogan.
Vasta operaţiune de represalii a suscitat miercuri critici din partea purtătorului de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert, potrivit căruia aproape zilnic sunt luate noi măsuri care sunt contrare unui mod de acţiune care să respecte statul de drept.
Cu toate astea, secretarul american de Stat John Kerry şi-a exprimat susţinerea faţă de Erdogan, refuzând să comenteze epurările operate de Ankara.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră