DOSARUL „CARPATICA“. Dan Radu Ruşanu, achitat. Decizia este DEFINITIVĂ!

28 Iun 2017 | scris de Mara Răducanu
DOSARUL „CARPATICA“. Dan Radu Ruşanu, achitat. Decizia este DEFINITIVĂ!

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat astazi,  definitiv, la 5 ani şi 6 luni de închisoare, în timp ce fostul şef ASF, Dan Radu Ruşanu, a fost achitat. Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe, a fost achitată pentru abuz în serviciu. SC Carpatica a fost condamnată la amendă penală de 250.000 lei pentru dare de mită. Decizia ÎCCJ este definitivă.

Procurorii DNA au cerut, la ultimul termen din dosarul ASF, închisoare cu executare pentru toţi inculpaţii. În primă instanţă, fostul şef al ASFa fost achitat, decizia fiind menţinută şi miercuri de instanţa supremă.

Pe 8 martie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a decis condamnarea la şase ani şi jumătate de închisoare pentru omul de afaceri Ilie Carabulea. În aceeaşi cauză a fost condamnat şi Marian Mîrzac la 4 ani şi jumătate de detenţie dar şi Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, care a primit o condamnare de un an de închisoare cu suspendare, ambii fiind foşti angajaţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Instanţa a mai decis ca Dan Radu Ruşanu, fost preşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, să fie achitat de toate acuzaţiile care i se aduceau în dosar, şi anume folosirea influenţei unei persoane care îndeplineşte o funcţie publică, favorizarea făptuitorului şi constituire de grup infracţional organizat.

În dosarul "Carpatica", procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în 24 aprilie 2014, pe fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu, pe omul de afaceri Ilie Carabulea şi pe Marian Mârzac, fost membru al Consiliului ASF.

De ce a fost acuzat Radu Ruşanu 

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Radu Mustăţea - la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, iar ulterior şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, Elena Rusu - membru în conducerea SC Carpatica Asig SA, Ina Ana Crudu - fost director general la SC Carpatica Asig SA, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, Laura Elena Chiţoiu - fost director al Direcţiei Avizări din ASF, Ioan Opriş - expert tehnic auto în cadrul Biroului de expertize locale de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Dacian Vinereanu - persoană din anturajul lui Mustăţea, Georgel Călin - fost secretar general al ASF, Corneliu Silviu Modlveanu - fost vicepreşedinte al ASF, conducătorul Sectorului Asigurări şi cumnatul lui Adrian Năstase, avocatul Dan Odobescu, suspendat de drept din Baroul Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări.

Gruparea ar fi fost sprijinită, potrivit procurorilor, de Radu Dan Ruşanu, de alte persoane din conducerea ASF, respectiv Georgel Călin, Laura Chiţoiu şi Moldoveanu Corneliu Silviu, precum şi de Dan Odobescu. La rândul lor, Ina Crudu, Elena Rusu şi Ioan Dacian Vinereanu au aderat sau au sprijinit gruparea infracţională constituită, susţin anchetatorii.

Începând din mai 2013, Carabulea, Mustăţea şi Mîrzac "au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", potrivit procurorilor.

"Carabulea Ilie (persoana care deţine indirect şi controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant, pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat această funcţie la SC Carpatica Asig SA în perioada 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea ASF. Din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecţia SC Carpatica Asig SA şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Fostul preşedinte ASF, Dan Radu Ruşanu, achitat definitiv, miercuri, în dosarul ASF Carpatica, a declarat, pentru MEDIAFAX, că "mai sunt judecători şi la Bucureşti", făcând referire la titlul cărţii pe a lansat-o, "Mai sunt judecători la Berlin".

Întrebat cum vede decizia de achitare a sa dată de instanţa supremă în dosarul în care a fost arestat preventiv , Dan Radu Ruţanu a declarat, pentru MEDIAFAX, că "mai sunt judecători şi la Bucureşti",făcând referire la titlul cărţii pe care a lansat-o recent, "Mai sunt judecători la Berlin".

La lansarea cărţii, fostul şef ASF a spus că sistemul abuziv şi-a devorat întotdeauna iniţiatorii, iar politicienii sunt oglinda societăţii în care trăim. Volumul scris de Dan Radu Ruşanu, în timpul detenţiei, aduce în paginile sale dezvăluiri incendiare despre actorii politici din România dar este şi o mărturie a experienţei, trăită de autor. Personaje publice de la cel mai înalt nivel, Crin Antonescu, Traian Băsescu, Gheorghe Funar, Theodor Stolojan, sunt doar câţiva dintre eroii cărţii.

Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv, în anul 2014, timp de patru luni şi a stat în arest a domiciliu alte trei luni în dosarul "Carpatica Asig", fiind acuzat de folosirea influenţei unei persoane care îndeplineşte o funcţie publică, favorizarea făptuitorului şi constituire de grup infracţional organizat.

 

 

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră