Arafat dezvăluie care este cea mai mare vulnerabilitate în România, în caz de cutremur

24 Sep 2016 | scris de Veronica Micu
Arafat dezvăluie care este cea mai mare vulnerabilitate în România, în caz de cutremur

"Din fericire, bilanţul este, din punctul nostru de vedere, zero. Mici situaţii, cum este bucata care a căzut la palatul de la Iaşi. Dar din fericire, fără nicio persoană care să fie rănită sau afectată grav", a spus Arafat la Digi24.

Secretarul de stat în MAI a precizat că au fost trimise mașini de la ISU pentru verificarea situației în Centrul Vechi din București și în alte zone, dar concluzia a fost că nu sunt pagube și nici persoane rănite.

"În România, poate cea mai mare vulnerabilitate în caz de cutremur o reprezintă oamenii, care nu sunt pregătiţi şi care nu înţeleg cum să reacţioneze. De exemplu, am avut o situaţie la Iaşi, când o doamnă a sărit pe geam, dar din fericire era la parter. Nu a fost o idee pe care să o impregnăm în mentalul populaţiei, panica să nu existe, să controleze teama, pentru că nimeni nu poate să zică că nu îi e teamă de un cutremur, dar să îşi controleze reacţiile, pentru că dacă eşti în panică, induci panică la alţii şi automat reacţionezi negândit", a explicat medicul Raed Arafat.

Potrivit datelor INFP, în luna septembrie, în România s-au produs 27 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,4 și 4,2 grade pe scara Richter, cele mai multe fiind în zona Buzau - Vrancea.

Cea mai importantă mişcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimţit şi la Bucureşti.

Citiţi şi:

Șeful INFP: A fost un cutremur cu un mecanism destul de ciudat! (VIDEO)

Ghid de supravieţuire. Ce trebuie să faci în caz de cutremur

CUTREMUR PUTERNIC, în această dimineaţă, în ROMÂNIA. INFP a publicat HARTA ZONELOR SEISMOGENE cu risc ridicat (VIDEO)

Gabriela Firea, după cutremurul din Vrancea: Bucureştenii să plece din clădirile cu bulină!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră