Inamicul lui Erdogan are 11 şcoli în România. Clericul Gulen susţine că lovitura de stat a fost o ÎNSCENARE

16 Iul 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Inamicul lui Erdogan are 11 şcoli în România. Clericul Gulen susţine că lovitura de stat a fost o ÎNSCENARE


Prima vine de la ambasadorul Turciei la Bucureşti, care, reprezentând interesele puterii de la Ankara, transmite la această oră mesaje care reprezintă linia pe care puterea turcă doreşte să o impună în ţară.

Astfel, la Ankara a fost desemnat deja un vinovat pentru tulburările din ţară. Este vorba despre clericul Fethullah Gulen, care este autoexilat în Turcia. Predicatorul, în vârstă de 73 de ani, este acuzat că ar conduce "o organizație teroristă". Fost aliat al regimului turc, acest influent lider religios este acuzat de Ankara că ar complota pentru răsturnarea actualei puteri turce.

În acest context, ambasadorul Osman Koray Ertaş a scăpat informaţia potrivit căreia „gruparea din spatele loviturii de stat din Turcia are 11 şcoli în România”.
El a afirmat că Turcia a făcut demersurile pentru extrădarea lui Fethullah Gulen din SUA.

“În spatele loviturii de stat sunt membrii acestei grupări Gulen de care am amintit, ai acestui cleric care stă în SUA. Acest imam are două feţe: are o reţea de şcoli, au 11 şcoli în România, au organizaţii umanitare, când vorbeşte pentru presa străină transmite mesaje de toleranţă şi de prietenie. Partea sa întunecată, când vorbeşte în limba turcă, întotdeauna îşi îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aştepte momentul potrivit şi atunci când acesta vine să ajungă la cârma instituţiilor”, a afimat diplomatul turc la Realitatea TV, scrie mediafax.ro.

Ambasadorul nu a precizat despre care şcoli este vorba şi ce pericol sau avantaj presupune finanţarea lor, în ţara noastră, de către personajul devenit inamic al puterii de la Ankara.

Întrebat dacă serviciile de informaţii turce nu au dovezi privind implicarea sa, ambasadorul a susţinut că serviciile au multe dovezi că dă ordine prin asociaţii săi, mai ales în cazul generalilor care au fost băgaţi la închisoare, precum şi dovezi privind fabricarea unor documente.

Pe de altă parte, din SUA, chiar clericul Gulen ia cuvântul, făcând o declaraţie poate surprinzătoare. El a declarat sâmbătă că tentativa de puci ar fi putut fi înscenată și a cerut poporului turc să nu vadă intervenția Armatei într-o lumină pozitivă.

“Există o mică șansă, există posibilitatea ca lovitura de stat să fi fost înscenată”, a declarat Gulen reporterilor prin intermediul unui traducător în statul Pennsylvania, unde locuiește. “Ar putea fi un motiv pentru acuzații la adresa tribunalelor și asociațiilor”, a adăugat el.

Gulen a mai spus că democrația nu poate fi realizată printr-o acțiune militară, în timp ce a criticat Guvernul președintelui Tayyip Erdogan.
“Se pare că ei nu au nicio toleranță pentru o mișcare sau grup, orice organizație care nu este sub controlul lor total”, a declarat el, citat de Reuters, scrie agenţia română de presă Agerpres.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut sâmbătă Statelor Unite să-l extrădeze pe predicatorul în exil Fethullah Gülen, pe care el îl consideră responsabilul puciului eșuat lansat vineri seară.

„SUA, trebuie să extrădați această persoană”, a cerut șeful statului în fața unei mulțimi de mii de susținători, referindu-se la Fethullah Gulen, instalat în Pennsylvania și care a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat.

„Este un joc cu Armata, iar acest lucru este legat de forțe externe”, a subliniat președintele, amintind că i-a cerut deja de mai multe ori extrădarea predicatorului omologului său american, Barack Obama, scrie agerpres.ro

Washingtonul va ajuta Ankara în ancheta asupra puciului dejucat în Turcia și cere guvernului turc să îi trimită dovezi contra opozantului Fethullah Gulen, acuzat de complot, a anunțat anterior sâmbătă secretarul de Stat american John Kerry, în vizită în Luxemburg.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră