Controversele privind consumul de vitamine şi alte suplimente nutritive revin, dar cu o răzbunare, scrie Daily Mail.
Consumul unor astfel de produse a scăzut în ultimii ani în Marea Britanie. Şi asta se datorează cel puţin medicilor şi dieteticienilor care au susţinut că persoanele cu o dietă echilibrată nu au nevoie de suplimente alimentare costisitoare.
În plus, mai multe studii din ultimii ani arată că unele suplimente pot face mai mult rău decât bine. De exemplu, un studiu din 2011, realizat pe 39.000 de femei în jur de 60 de ani şi publicat în Archives of Internal Medicine, arată că persoanele care iau suplimente nutritive precum multivitamine şi vitamina B6 riscă să moară prematur.
În acelaşi timp, bărbaţii care iau vitamina E în doze moderate (400 ui pe zi) îşi cresc cu 17% riscul de a face cancer în următorii 12 ani, conform dovezilor prezentate anul trecut de American Association for Cancer Research.
De asemenea, femeile cu un aport crescut de acid folic prezintă un risc cu 19% mai mare de a face cancer de sân. Fumătorii care iau doze mari de betacaroten prezintă un risc crescut cu 18% de a se îmbolnăvi de cancer la plămâni în următorii cinci-opt ani.
În aceste cazuri, există posibile explicaţii. Una ar fi că, luând mai multe vitamine decât are nevoie organismul, acestea nu fac decât să hrănească celulele canceroase. Şi, în timp ce pilule precum vitamina E sunt recomandate pentru reducerea nivelului de radicali liberi, responsabili de distrugerea celulelor, îmbătrânire şi cancer, în realitate, acestea ar putea face mai mult rău decât bine.
Dovezile arată că organismul nostru are nevoie de radicalii liberali pentru a-l stimula să lupte împotriva bolilor infecţioase, conform The International Journal of Biochemistry and Cell Biology. Până la urmă, ce nu te omoară te întăreşte, nu-i aşa?
Suplimentele pentru frumuseţe, bani aruncaţi pe fereastră
Un semn de întrebare ridică şi noile suplimente pentru înfrumuseţare care promit să ţină bătrâneţea la distanţă. Analişti ai UE susţin că nu există dovezi ştiinţifice pentru o astfel de susţinere.
Aidan Goggins, farmacist şi specialist în medicină nutriţională afirmă că suplimentele pot afecta procese vitale din organism. Corpul uman s-a dezvoltat astfel încât să folosească substanţele nutritive într-un mod echilibrat şi sănătos, mai spune el.
Atunci când luăm separat unele substanţe nutritive în doze mari, echilibrul organismului este pus în pericol. Şi aceasta pentru că o doză mare dintr-o substanţă nutritivă poate bloca efectiv abilitatea corpului nostru de a folosi alte substanţe nutritive.
Este ca atunci când avem o echipă de fotbal cu doar 11 atacanţi sau doar 11 portari, mai spune Goggins. Asta nu înseamnă că toate suplimentele sunt supraevaluate, inutile sau periculoase. Lucrurile sunt mult mai nuanţate.
Pilulele pentru memorie
Pentru unele persoane, suplimentele pot avea efecte benefice asupra organismului. Spre exemplu, vitamina B12 poate ajuta pe cei cu probleme de memorie provocate de înaintarea în vârstă. Această vitamină ajută la menţinerea sănătăţii nervilor şi celulelor sangvine şi ajută la producerea de ADN. Un nivel scăzut al vitaminei B12 provoacă pierderea memoriei, conform prof. Emerit Gordon Wilcock, de la Oxford University.
El a explicat că în jurul vârstei de 70 de ani, stomacul nu mai poate absorbi vitamina B12 din alimente ceea ce duce la o insuficienţă cronică a acestei vitamine şi pierderea memoriei. Ceea ce înseamnă că aportul minim de B12 considerat normal ar putea fi de fapt prea scăzut în cazul persoanelor în vârstă, spune profesorul Wilcock.
Unul dintre avantajele administrării de suplimente cu B12 este că nu există riscuri de supradozaj, indiferent de vârstă. Pentru majoritatea dintre noi, nu e nevoie să luăm pastile cu B12, vitamina fiind prezentă în carne, ficat şi cereale. Dacă avem o dietă care conţine astfel de alimente, aportul de B12 este suficient din alimentaţie.
Pentru diabetici
Mai trebuie spus că persoanele în vârstă, care au diabet de tip 2 sau arsuri gastrice, pot lua vitamina B12, susţine Margaret Rayman, profesor de medicină nutriţională la University of Surrey şi care a condus un studiu privind suplimentele cu vitamine.
Conform acesteia, metforminul pentru diabetul de tip 2 sau medicamentele pentru ulcer şi arsuri reduc nivelul de aciditate din stomac. Acidul clorhidric ajută la absorbţia vitaminei B12. Cine ia astfel de medicamente şi nu consumă alimente bogate în vitamina B12, atunci trebuie să ia suplimente. Prof. Rayman a adăugat că laptele poate ajuta deoarece vitamina B12 din produsele lactate se poate absorbi mult mai repede decât cea din carne.
Discuţii despre suplimentele pentru articulaţii
Sulfatul de glucozamină este un alt supliment care poate ajuta oamenii în vârstă. Este un compus chimic natural din organismul nostru, care ajută la menţinerea sănătoasă a cartilagiilor. Nivelul de glucozamină scade cu vârsta, ducând la distrugerea treptată a articulaţiilor.
De-a lungul anilor, oamenii de ştiinţă au discutat mult dacă suplimentele cu sulfat de glucozamină pot ajuta în formele uşoare de osteoartrită. În 2005, un grup de cercetători respectat, Cochrane Library, a concluzionat că persoanele cu osteoartrită care iau glucozamină pot avea dureri mai puţine şi îşi pot îmbunătăţi condiţia fizică şi, probabil, fără efecte secundare.
În concluzie, experţii spun că suplimentele nutritive nu sunt la fel de sănătoase precum substanţele nutritive pe care le luăm din alimente şi recomandă o dietă echilibrată.