Tratarea tumorilor, construirea de navete spațiale care să ajungă pe alte planete sau curăţarea spaţiului de deşeuri radioactive sunt cu un pas mai aproape de realitate. Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume, de 10,9 PetaWatts, la 7 martie, ceea ce reprezintă o premieră mondială, se arată într-un comunicat al Guvernului României.
Practic, lasarul a depășit puterea stabilită drept țintă inițial, atingând nu 10, ci 10,9 PetaWatts, în teste.
Proiectul Sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), de la Măgurele, a înregistrat o performanță care ”depășește granițele României”, a precizat pentru Edupedu.ro directorul echipei franceze de Lasere de la ELI-NP, François Lureau.
Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) și se construiește la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH).
Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume, adică 10% din puterea Soarelui pe Pământ.
Recentul laureat al premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Gerard Mourou, sublinia public rolul major cu care construcția acestui sistem în România a contribuit în acordarea acestei distincții, se arată în comunicatul Guvernului României referitor la evenimentul în premieră mondială.
De altfel, acest succes deosebit - realizarea celui mai puternic laser din lume - va fi marcat miercuri, 13 martie 2019, printr-un eveniment organizat la ELI-NP Măgurele.
Laserul de la Măgurele este acum cel mai puternic din lume, depășindu-l pe cel din Coreea de Sud, a confirmat, pentru Radio România Actualități, directorul general al proiectului, academicianul Nicolae Zamfir.
Specialiştii Centrului de tehnologie Înaltă de la Măgurele spun că laserul dezvoltat aici, cel mai puternic din lume, poate influenţa creşterea mai multor sectoare din industria românească.
CREDIT FOTO: eli-np.ro