Anul Internaţional al Tabelului Periodic al Elementelor

02 Ian 2019 | scris de A.V.
Anul Internaţional al Tabelului Periodic al Elementelor

Cu 150 de ani în urmă, chimistul rus Dmitri Mendeleev şi colegul său german Julius Lothar au descoperit în mod independent o legătură sistemică între masa atomică şi proprietăţile chimice ale elementelor.

Cu acestea au creat „Tabelul periodic al elementelor”, numit şi „Tabelul lui Mendeleev”, scrie rador.ro.

În anul 1869, Dmitri Mendeleev a publicat primul tabel periodic recunoscut la nivel mondial.

Pentru a marca înfiinţarea acestui instrument de chimie, UNESCO a declarat 2019 Anul Internaţional al Tabelului Periodic al Elementelor.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), tabelul periodic al elementelor „este un instrument unic pentru ştiinţă care permite chimiştilor să studieze aspectul şi proprietăţile materiei de pe Pământ şi din Univers”.

Elementele sunt aranjate în tabel în grupuri (coloane verticale) şi perioade (rânduri orizontale).

Tabelul periodic distinge metalele, semimetalele şi nemetalele şi oferă, printre altele, informaţii despre greutatea atomică, configuraţia electronică şi dacă un element este sau nu radioactiv.

Potrivit ONU, Anul Internaţional al Tabelului Periodic al Elementelor urmăreşte să atragă atenţia asupra modului în care chimia promovează dezvoltarea durabilă şi oferă soluţii la provocările globale din domeniile energiei, educaţiei, agriculturii şi sănătăţii.

Tabelul periodic al elementelor este actualizat constant. De exemplu, la 1 decembrie a existat o actualizare cu greutăţii atomice revizuite, în special pentru argon.

Toate elementele, de la numărul atomic 1 (hidrogen) până la 118 (organesson), au fost descoperite sau sintetizate.

Cele mai noi elemente care s-au adăugat la Tabelul lui Mendeleev sunt: 113 (nihoniu – Nh), 115 (moscoviu – Mc), 117 (tennessin – Ts), 118 (oganesson – Og).

Tennessin a fost creat artificial în 2010, la Centrul de Cercetări Nucleare Dubna, din apropierea Moscovei şi poate fi produs numai în laborator.

În natură, apar numai elemente cu numere atomice de la 1 la 94, dintre care 83 au existat deja în formarea Pământului, iar 11 au fost şi sunt formate din dezintegrarea naturală a celor 83 de elemente.

Anul Internaţional al Tabelului Periodic al Elementelor va fi lansat oficial de UNESCO pe 29 ianuarie, la Paris.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră