Potrivit experților, particulele de praf cosmic se mișcă în direcții diferite, la viteze foarte mari, de peste 72.000 de kilometri pe oră, impulsul produs de o viteză atât de mare anulând chiar forța de atragere gravitațională a Soarelui.
În marea lor majoritate, aceste particule vin de pe Enceladus, una dintre lunile planetei Saturn, anunță NASA pe pagina sa oficială.
Cu toate acestea, sonda Cassini a folosit propriul mecanism de analiză al particulelor și a descoperit ceva incredibil. 36 din totalul particulelor de praf analizate sunt diferite de restul, fapt ce i-a făcut pe oamenii de știință să concluzioneze că acestea vin din afara sistemului nostru solar. În compoziția lor nu este gheață, ci un amestec special de minerale.
"Suntem foarte entuziasmați de această descoperire, mai ales având în vedere că sonda Cassini a fost proiectată pentru a analiza doar praful din sistemul planetei Saturn", a declarat Marcia Burton, cercetător NASA.
Sonda Cassini a intrat deja în ultimul capitol al aventurii sale în sistemul de sateliți ai lui Saturn, aventură care a început în iulie 2004 pe când Cassini se plasa pe orbită în jurul giganticei planete gazoase. De atunci, timp de peste 10 ani, sonda a transmis numeroase date importante cu privire la planeta Saturn și la lunile sale.
În cursul acestui an, va începe o serie de manevre care o vor trimite printre celebrele inele saturniene, pe o orbită în planului superior al acestora. Apoi, în 2017, odată ce combustibilul nuclear va fi epuizat, Cassini va primi comanda de a coborî prin atmosfera ultradensă a lui Saturn, de unde va transmite date spre Pământ până când va fi distrusă de temperatura și presiunea enorme din atmosfera acestei planete.