Cercetătorii şi medicii de la Facultatea de Medicină şi Spitalul Universitar „Enfants Reine Fabiola” din Bruxelles au anunţat, prin publicaţia Human Reproduction, că o femeie în vărstă de 27 de ani, originară din Republica Congo, a rămas însărcinată după transplantarea de ţesut ovarian prelevat şi congelat la începutul pubertăţii ei. În lume, sunt aproximativ 35 de naşteri de tipul autogrefei de ţesuturi. Dar la aceste 35 de cazuri, ţesuturile au fost prelevate la femei adulte, medicii urmând să demonstreze dacă ţesuturile ovariene imature au capacitatea de a produce ovocite funcţionale.
Pacienta, tratată de o echipă din Belgia, suferea de drepanocitoză sau anemie falciformă, boală ereditată, caracterizată prin alterarea proprietăţilor hemoglobinei. Sosită la Bruxelles la vârsta de 11 ani, medicii au precizat în acest caz că este indispensabilă o grefă de măduvă osoasă. Or, pentru a reduce riscurile respingerii grefei, erau necesare chimioterapie sau radioterapie, care sunt asociate cu un risc major de distrugere definitivă a funcţionării ovarelor.
Medicii au luat deciza prelevării ovarului drept şi congelarea unor fragmente din acesta. Pacienta avea atunci 13 ani şi 11 luni şi, potrivit medicilor, nu avea ciclu, dar prezenta primele semne ale pubertăţii, cum ar fi dezvoltarea sânilor. La vârsta de 15 ani, medicii i-au prescris un tratament hormonal sustitutiv.
Zece ani mai târziu, pacienta a dorit să aibă un copil. Pentru recuperarea fertilităţii, medicii au decongelat o parte din ţesuturile ovariene şi i-au implantat patru fragmente pe ovarul păstrat, iar alte 11 fragmente au fost implantate în alte părţi ale corpului, unde să poată secreta hormoni. Ţesuturile grefate au reuşit să producă ovocite mature şi, după doi ani de la transplant, femeia a rămas însărcinată în mod natural la vârsta de 27 de ani. Ea a adus pe lume, în noiembrie 2014, un băieţel sănătos, de 3,1 kilograme, precizează Franceinfotv. fr.