Asocierea celor două medicamente a dat rezultate spectaculoase la un sfert dintre femeile afectate de unele forme de cancer al sânului HER2, cele numite HER2+.
Aproximativ un sfert dintre femeile afectate de cancerul mamar HER2 pozitiv, care au fost tratate cu o combinaţie de două terapii ţintite anticancer (lapatinib şi trastuzumab) înainte de chirurgie şi de chimioterapie, au beneficiat de o retragere semnificativă a tumorilor şi chiar de dispariţia lor în doar 11 zile.
La nivel global, cancerul de sân este cel mai frecvent la femei. Unele forme de cancer mamar sunt numite HER2-pozitiv, deoarece cantităţi mari din receptorii 2 ai factorului de creştere epidermică umană (HER2) sunt prezentate la suprafaţa celuelor maligne. Această caracteristică a fost depistată la aproximativ 15 – 20 dintre tumori. Cancerul de sân HER2-pozitiv este o formă particulară şi agresivă a bolii. Dar, de la finele anilor 1990, aceste cancere beneficiază de un tratament ţintit cu trastuzumab, care a revoluţioant prognosticul în aceste cazzuri.
În prezent, alte medicamente permit îmbunătăţirea în continuare a prognosticului acestui tip special de cancer. Echipa britanică a dorit să testeze impactul combinaţiei celor două medicamente, administrată înainte de intervenţia chirurgicală. Ei au derulat acest studiu în două faze. Pe de o parte, 130 de femei au fost repartizate aleatoriu în trei grupe: fără tratament, cu tratament cu trastuzumab şi cu tratament cu lapatinib. Tratamentul a fost administrat timp de 11 zile după diagnosticare şi înainte de chirurgie. Pe de altă parte, în actualul studiu, 127 de alte femei voluntare au fost repartizate aleatoriu în trei grupe: fără tratament pre-intervenţie chirurgicală, cu trastuzumab şi al treilea grup, cu combinaţia trastuzumab şi lapatinib. Grupul al treilea a beneficiat de acestă combinaţie timp de 11 zile după diagnostic şi înainte de chirurgie.
Toate participantele au continuat să primească tratamente şi îngrijiri medicale după chirurgie. Au fost prelevate eşantioane din tumori la prima biopsie, care au fost folosite pentru confirmarea diagnosticului de cancer, apoi, din nou, în timpul intervenţiei chirurgicale, cu scopul de a evalua impactul tratamentelor pre-operatorii, în scurta perioadă dintre diagnostic şi operaţie.
La această conferinţă europeană consacrată cancerului, au fost prezentate rezultatele celei de-a doua faze a studiului.
La un sfert dintre femei, tumorile au dispărut
Dintre femeile care au beneficiat de cele două medicamente combinate, 11% au scăpat complet de tumori şi la 17%, tumoarea s-a redus la 5 milimetri.La unele dintre aceste paciente, unele forme de cancer mamar le-au afectat ganglionii limfatici (stadiul 2). La femeile tratate cu herceptin, doar la 3% s-a înregistrat o reducere la 5 mm a tumorii şi la nici una nu s-a constatat dispariţia ei.
Principalul autor al studiului, profesorul Judith Bliss, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, a declarat: „Aceste rezultate arată că noi putem obţine un răspuns precoce după numai 11 zile de tratament combinat, fără chimioterapie. Până acum, majoritatea studiilor clinice au evaluat doar răspunsul patologic după mai multe luni de tratament. Aceste rezultate necesită o confirmare. Totuşi, viteza cu care tumorile au dispărut ar trebui, foarte rapid, să conducă la noi studii. De asemenea, nu ştim încă ce efect are acest tratament pe termen lung. Fără a miminaliza importanţa rezultatelor, îndemnăm la prudenţă în privinţa interpretării rezultatelor. Alte studii sunt necesare, prin care să se poată confirma aceste rezultate, chiar în cazul pacientelor cu HER2 pozitiv.