Viața după Ursula von der Leyen? Klaus Iohannis este văzut ca o mână fermă și este iubit de liderii europeni, scrie Politico

25 Apr 2024
Viața după Ursula von der Leyen? Klaus Iohannis este văzut ca o mână fermă și este iubit de liderii europeni, scrie Politico

Bruxelles-ul este plin de speculații cu privire la cine ar putea fi ales următorul șef al executivului UE, scrie Politico

Președintele Comisiei Europene este, într-adevăr, în continuare liderul clar pentru a obține un al doilea mandat în fruntea executivului UE, dar nu mai este fara concurenta pentru încă cinci ani . 

Asta înseamnă că se joacă un nou joc interesant (în principal de către politicieni, diplomați și oficiali care critică șeful Comisiei) despre cine ar putea obține postul dacă nu von der Leyen?

Mai jos sunt cei care sunt expuși fie ca alternative autentice, fie ca o modalitate de a face presiuni pe von der Leyen să obțină concesii de la ea.

Nu sunt pe această listă... candidații principali ai partidelor politice care concurează cu von der Leyen. În ciuda așa-numitului proces Spitzenkandidaten , este puțin probabil ca Partidul Popular European să renunțe la președinția Comisiei dacă rămâne cea mai mare forță politică de la Bruxelles.

Mario Draghi

De ce? Bărbatul în vârstă de 76 de ani a condus o coaliție italiană largă până când aceasta s-a dezintegrat în 2022, iar numele său apare adesea când rolurile de conducere internaționale devin vacante. Până acum, fostul prim-ministru italian și președinte al Băncii Centrale Europene a fost legat în mare parte de funcția de președinte al Consiliului European (când Charles Michel va pleca).

Draghi s-a întors deja în mijlocul politicii UE, lucrând la un plan oficial al Bruxelles pentru a face blocul mai competitiv, pe care îl va realiza imediat după alegerile UE, când liderii europeni se vor negocia locurile de muncă de top ale blocului. În plus, este apropiat de președintele francez Emmanuel Macron.

De ce nu? Italianul nu are o afiliere politică clară și este greu de înțeles de ce PPE ar preda funcția puternică de președinte al Comisiei cuiva fără loialitate politică clară . 

Probabilitatea de a o înlocui pe Ursula: 2/5


Roberta Metsola 

De ce? După cum s-a subliniat mai sus, este puțin probabil ca PPE să renunțe la conducerea Comisiei în următorul mandat. Cu toate acestea, dacă von der Leyen nu primește sprijinul de care are nevoie, cealaltă candidată de top al PPE ar putea ieși la suprafață.

În calitate de președinte al Parlamentului European, Metsola, a reușit să rămână deasupra luptei politice, o tactică care a ajutat -o ​​anterior să-și asigure postul actual. În același timp, ea a dat dovadă de lider în politica externă și a fost primul lider al UE care a vizitat Kievul după invazia Rusiei din februarie 2022. Originară din Malta, Metsola ar putea fi o victorie pentru sudul Europei atunci când functiile de top sunt repartizate. Într-o postare pe Instagram de săptămâna trecută, Metsola a fost văzută cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și premierul polonez Donald Tusk - un indiciu că, oricare ar fi postul, ea are sprijin în locuri înalte.

De ce nu? Malta este cea mai mică țară din UE, atât ca mărime, cât și ca populație. Nici Metsola nu are nicio experiență executivă, nici măcar în țara natală. Dosarul ei conservator cu privire la avort a fost folosit împotriva ei la începutul președinției ei la legislatura UE. 

Șansele de a înlocui VDL:


Christine Lagarde 

De ce? Pentru că e franțuzoaică. 

Reticența lui Macron de a o susține pe von der Leyen pentru postul de top ridică o întrebare evidentă: după cinci ani de stăpânire germană și o perioadă și mai lungă de germani sau austrieci care dețin postul cheie de șef de personal al președintelui Comisiei, Macron vrea un francez nativ să conducă Comisia? În calitate de fost ministru de finanțe și actual președinte al Băncii Centrale Europene, Lagarde ar bifa caseta experienței de senior executive și are avantajul suplimentar de a fi femeie. 

De ce nu? Pentru că e franțuzoaică. (De asemenea: nu este foarte populară în rândul personalului ei.) 

Nu există niciun indiciu că Lagarde ar fi dispusă să părăsească BCE înainte de sfârșitul mandatului său de opt ani sau chiar că Elysée se gândește serios să-și prezinte numele. De când a părăsit FMI, numele Lagarde a apărut în aproape fiecare remaniere a guvernului francez ca posibil ministru. 

Probabilitatea de a o înlocui pe Ursula: 1/5


Klaus Iohannis

De ce? Președintele României este văzut ca o mână fermă și este iubit de liderii europeni, în special în rândul conservatorilor. Atât Macron, cât și cancelarul german Olaf Scholz l-au laudat pentru că și-a menținut țara ancorată în tabăra pro-occidentală și pro-europeană după invadarea Ucrainei de către Rusia - ceea ce nu se poate spune despre Ungaria, Slovacia sau Bulgaria. Spre deosebire de Polonia, și România a respectat cu strictețe regulile pieței unice ale UE și nu a impus unilateral restricții asupra cerealelor ucrainene, întărind reputația lui Iohannis ca jucător de echipă pro-european.

Mulți susțin că este timpul ca Europa de Est să conducă UE. Dacă da, vorbitorul de germana Iohannis este bine plasat, provenind din aceeași familie politică PPE ca și von der Leyen. Decizia PPE de a organiza congresul electoral la București mărturisește și poziționarea sa în rândul liderilor conservatori ai grupului. 

Cu al doilea mandat încheiat în decembrie, Iohannis caută un loc de muncă de top la nivel internațional. Luna trecută, el a acceptat să candideze ca următorul lider al NATO – dar aceasta va fi o luptă dificilă, având în vedere sprijinul larg acordat premierului olandez Mark Rutte.  

De ce nu? Cererea de ultimă oră a lui Iohannis de a-i fura lui Rutte rolul de conducere al NATO a enervat unele țări vest-europene. 

Probabilitatea de a o înlocui pe Ursula: 3/5


Andrej Plenković

De ce? Prim-ministrul croat Andrej Plenković provine și el din PPE și, ca și în cazul lui Iohannis, numirea sa ar răspunde cererilor tot mai mari pentru Europa de Est să obțină un loc de muncă de top. Alegerea unui croat ca președinte al Comisiei ar trimite, de asemenea, un semnal pozitiv pentru membrii UE aspiranți (Croația este cea mai nouă intrare în UE). Anunțul surprinzător al lui Plenković că va conduce lista de candidați europarlamentari a partidului de guvernământ HDZ din Croația are unele bănuieli că vrea să renunțe la politica internă. Experiența sa ca prim-ministru din 2016 i-a oferit cu siguranță autoritate și oportunități de relaționare cu colegii săi lideri europeni. 

De ce nu? Plenković a respins zvonurile că l-ar putea înlocui pe von der Leyen, ceea ce, desigur, ar putea fi văzut ca un bun indiciu că este interesat de job.

Probabilitatea de a o înlocui pe Ursula: 3/5


Thierry Breton

De ce?

Este francez. Anul trecut, Breton a declarat pentru POLITICO că a fost un candidat al „Planului B” pentru a deveni comisar european încă din 2019 (a obținut funcția doar după ce prima alegere, Sylvie Goulard, a fost eliminată în timpul audierilor de confirmare din Parlament). El a sugerat cu tărie că este deschis să redevină Planul B, în cazul în care candidatura lui von der Leyen nu iese. În calitate de fost ministru francez de finanțe, Breton are experiență în conducerea executivă și, deși nu este din PPE, este conservator. Experiența sa de fost director general care a reintrodus politica industrială pe agenda Comisiei îi permite să susțină că ar trebui să conducă un executiv al UE care va fi mult mai concentrat pe competitivitate.

Breton a devenit, de asemenea, cel mai important critic al lui von der Leyen în bula de la Bruxelles. Într-un tweet după nominalizarea ei ca candidat principal al PPE, Breton a remarcat că șeful Comisiei nu a avut tocmai sprijinul unanim în cadrul PPE pentru un al doilea mandat. De asemenea, el a făcut parte din grupul de comisari care au criticat alegerea ei a lui Markus Pieper ca reprezentant al Comisiei pentru IMM-uri. Și în timp ce un înalt oficial francez a spus POLITICO că Macron a fost „furios” în legătură cu tweet-ul von der Leyen, alți oficiali francezi au spus de atunci că, până la urmă, "le président" nu a fost atât de tulburat.

De ce nu? Breton are poate mai mulți dușmani decât prieteni în cercurile de vârf ale UE, inclusiv în cadrul Comisiei și printre multe țări UE, mulți punând la îndoială istoricul său. Autopromovarea lui nebunească și reputația de a vorbi prea repede i-a enervat pe colegii comisari - principalul dintre ei, șefa Competiției, Margrethe Vestager, dar și mulți dintre personalul și funcționarii publici cu care trebuia să lucreze. 

Un articol vicios (și anonim!) publicat în canalul francez Atlantico l-a descris pe Breton drept „cel mai rău comisar francez din ultimii 30 de ani”, sugerând că are rivali hotărâți să-l submineze. În plus, el nu este PPE, iar controversa în jurul mandatului său ca șef al companiei franceze de tehnologie Atos este văzută ca o răspundere majoră pentru orice potențială confirmare din partea Parlamentului European.

Probabilitatea de a o înlocui pe Ursula: 1/5

O surpriza

De ce? Negocierile prelungite între grupările politice pentru locurile de muncă de top din Europa după alegerile UE sunt întotdeauna pline de surprize. În 2019, nimeni nu ar fi pariat pe von der Leyen să devină președinte al Comisiei; Bruxelles-ul ar putea fi surprins de un candidat despre care nu l-au mai auzit sau pe care nu l-au întâlnit până acum. 

De ce nu? Nu avem habar cine ar putea fi (sau altfel nu ar fi o surpriză).

Alte stiri din Externe

Ultima oră