Un cetățean german a primit o notă de amenințare de la bancă după ce a donat către partidul AfD

14 Feb 2024
Un cetățean german a primit o notă de amenințare de la bancă după ce a donat către partidul AfD

„În interesul tău, te rog să nu mai faci astfel de plăți.”: Scrisoarea băncii urmează planul ministrului de Interne, activist de stânga, de a împuternici agenția de informații să monitorizeze și să închidă conturile presupușilor extremiști, scrie European Conservative

Banca Sparkasse Mittelfranken-Süd a trimis o scrisoare de amenințare unuia dintre clienții săi după ce acesta a transferat o donație de trei cifre către biroul federal al partidului Alternative für Deutschland (AfD), ridicând întrebări dacă băncile ar putea începe – sau poate au început deja — blocarea transferurilor către partidul de opoziție de dreapta.

O copie a scrisorii, obținută de ziarul Junge Freiheitspune : „Destinatarul plății are o orientare extremistă de dreapta. Sparkasse Mittelfranken-Süd nu acceptă astfel de plăți. În interesul dumneavoastră, vă rugăm să opriți astfel de plăți.”

Vestea scrisorii de amenințare vine la doar câteva zile după ce ministrul de Interne, activist de stânga al Germaniei, Nancy Faeser, și-a anunțat intenția de a suspenda efectiv secretul bancar pentru presupușii „extremiști de dreapta”. În conformitate cu planul lui Faeser, care urmează să fie examinat în curând de Curtea Constituțională Federală, agenția națională de informații a Germaniei are autoritatea de a solicita informații despre tranzacțiile și conturile efectuate și deținute de „extremiștii de dreapta” - cei considerați a pune în pericol principiile fundamentale ale unei societate liberă și democratică.

„Dacă avem dovezi că banii sunt folosiți pentru a finanța lucruri ilegale pentru a împiedica ordinea democratică de bază, atunci putem, de asemenea, să închidem conturi”, a spus Faeser .

Expresia „împiedicarea ordinii democratice de bază” este o referire directă la activități care pot duce la interzicerea unui partid în conformitate cu Constituția Germaniei. AfD și-a exprimat în mod repetat angajamentul față de Legea fundamentală (constituția) germană.

Căutând clarificări cu privire la incident, ziarul conservator din Berlin a contactat banca pentru un comentariu, la care banca a confirmat că scrisoarea este într-adevăr autentică. Purtătorul de cuvânt al băncii a susținut însă că scrisoarea a fost „de fapt o greșeală” și că clientul „va fi, de asemenea, informat în consecință”.

Junge Freiheit scrie că scrisoarea nu a putut fi urmărită direct către bancă, ci către un furnizor extern de servicii contractat de bancă pentru a monitoriza tranzacțiile pentru semne de potențială spălare de bani. Având în vedere conținutul scrisorii — combinat cu faptul că câteva asociații de stat din Alternativa pentru Germania (AfD) au fost catalogate drept „extremiste de dreapta” de către Oficiul politizat pentru Protecția Constituției (BfV) — este posibil că aceasta sa fi dus la trimiterea scrisorii. 

Cu toate acestea, Sparkasse nu a confirmat și nici nu a infirmat dacă scrisoarea a fost trimisă de bancă sau de un furnizor extern de servicii, spunând ziarului că banca „în general nu dezvăluie informații despre sistemele noastre de securitate IT”.

Furnizorul extern de servicii financiare nu a răspuns încă la întrebarea lui Junge Freiheit în această problemă. 

Wolfgang Kubicki (FDP), vicepreședintele Bundestag-ului, a declarat pentru BILD într-un comentariu despre evenimente: 

Acest caz trebuie clarificat, deoarece o astfel de scrisoare nu este de obicei scrisă și trimisă „întâmplător”. Nu trebuie să fii prieten al AfD pentru a realiza că o astfel de scrisoare de amenințare nu are nimic de-a face cu o dezbatere democratică.

Alte stiri din Externe

Ultima oră