„Cei care se joacă cu focul ajung să fie arși”, i-a spus președintele chinez omologului său american, care a răspuns că poziția Statelor Unite față de Taiwan „nu s-a schimbat”. Cei doi plănuiesc să se întâlnească, scrie Le Figaro.
Xi Jinping și Joe Biden au susținut joi (28 iulie) o discuție de două ore „sinceră și aprofundată”, în timpul căreia președintele chinez și-a avertizat omologul său american să nu „se joace cu focul ” asupra Taiwanului , a raportat presa din China. „ Cei care se joacă cu focul ajung să fie arși ”, i-a spus Xi lui Biden, citat de agenția de știri Xinhua. „Sper că partea SUA înțelege pe deplin acest lucru”, a adăugat el.
Potrivit Casei Albe, Joe Biden a replicat că poziția americană față de Taiwan „nu s-a schimbat ”, înainte de a adăuga că „Statele Unite se opun ferm eforturilor unilaterale de a modifica statutul sau de a amenința pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, a spus executivul american într-un comunicat.
Cei doi bărbați au convenit și asupra principiului unei întâlniri în persoană, a declarat presei un oficial american. Ei „au discutat despre importanța unei discuții unu-la-unu și au convenit că echipele lor ar trebui să încerce să găsească un moment acceptabil pentru a face acest lucru ”, a spus oficialul care a solicitat „anonimatul”. Cei doi lideri nu au discutat despre nicio modificare a tarifelor impuse de Statele Unite Chinei, potrivit aceleiași surse.
Mai mult de două ore de convorbiri
Casa Albă a declarat că apelul telefonic, al cincilea summit virtual între cei doi oficiali de când Joe Biden a devenit președinte în urmă cu un an și jumătate, a început la 8:33 a.m., ora locală (15:33 p.m. în Franța) și a durat mai mult de două ore. 'ceas. Beijingul și Washingtonul erau deja în conflict în privința comerțului. Cele două puteri mondiale se opun acum din cauza Taiwanului. China consideră că insula, cu o populație de 24 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale istorice pe care încă nu o reunește cu restul țării. Opus oricărei inițiative care ar da autorităților taiwaneze legitimitate internațională, Beijingul este împotriva oricărui contact oficial între Taiwan și alte state și, prin urmare, împotriva potențialei vizite a lui Nancy Pelosi.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat înainte de apel că „ tensiunile în jurul comportamentului agresiv și coercitiv al Chinei în Indo-Pacific ” vor fi pe ordinea de zi. - un termen folosit în special de Statele Unite pentru a desemna realitatea în schimbare a alianțe în regiunea Asia-Pacific. Deși oficialii americani vizitează frecvent Taiwanul, Beijingul consideră că o călătorie a lui Nancy Pelosi, una dintre cele mai înalte figuri din statul american, este o provocare majoră.
Washingtonul va trebui să „își asume toate consecințele" despre această potențială vizită, pe care Nancy Pelosi nu a confirmat-o încă, a avertizat Beijingul miercuri. Generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, a declarat presei că, dacă Nancy Pelosi va solicita „ sprijin militar ”, va „face ceea ce este necesar pentru a asigura desfășurarea în siguranță” a treburilor sale.