Într-un interviu acordat televiziunii cehe, președintele Cehiei, Petr Pavel – citat de Euractiv , se declară convins că dacă forțele NATO oferă sprijin direct pe teritoriul Ucrainei, acest lucru nu va încălca nicio normă internațională.
Trupele NATO ar putea desfășura activități de sprijin direct pe teritoriul ucrainean, deoarece acest lucru nu ar încălca nicio regulă internațională, a declarat președintele ceh Petr Pavel într-un interviu pentru Televiziunea Cehă .
Comentariile lui Pavel despre sprijinul suplimentar pentru Ucraina în timpul interviului său de vineri au venit la doar câteva zile după ce s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron, care a abordat recent subiectul trimiterii trupelor occidentale în Ucraina.
Potrivit lui Pavel, trebuie să existe o distincție clară între desfășurarea de trupe de luptă și eventual implicarea trupelor în unele activități de „sprijin” pentru care NATO are deja experiență.
„Trebuie amintit că, după anexarea Crimeei și ocuparea unei părți a Donbasului, care a fost în esență o agresiune, deși la o scară mult mai mică decât cea de astăzi, pe teritoriul ucrainean a operat o misiune de antrenament a NATO, care la un moment dat cuprindea mai multe peste 15 țări și numără în jur de 1.000 de oameni”, a amintit Pavel, fostul șef al Comitetului Militar al NATO.
„Din punctul de vedere al dreptului internațional și al Cartei ONU, nimic nu ar împiedica trupele statelor membre NATO – precum și civilii, de exemplu – să asiste la operațiunile din Ucraina”, a subliniat Pavel.
Întrebat dacă va sprijini implicarea trupelor NATO în sprijinul direct al Ucrainei pe teritoriul acesteia, Pavel nu a răspuns nu.
„Cu siguranță nu aș respinge o dezbatere pe această problemă. Dacă am putea fi de acord cu aliații că, de exemplu, în loc să antrenăm soldați ucraineni pe teritoriul statelor membre NATO și să transportăm mii de militari în, să zicem, în Polonia sau Cehia, ar fi mult mai logic să transportăm câteva zeci. instructori pe teritoriul ucrainean și antrenează soldați ucraineni acolo”, a spus el.
El a reamintit, de asemenea, că după începerea invaziei ruse a Ucrainei, Moscova a spus că oricine oferă orice asistență Ucrainei ar fi o țintă legitimă.
„Astăzi, nu furnizăm Ucrainei doar arme de calibru mic, o aprovizionăm cu tancuri, s-ar putea să o furnizăm în curând cu avioane, o furnizăm cu rachete de croazieră cu rază medie de acțiune și totuși nu a existat niciun atac pe teritoriul NATO. Rusia știe foarte bine că aceasta ar fi o încălcare a legii de un calibru mult mai mare decât ceea ce face acum”, a spus Pavel, adăugând că Rusia este conștientă de puterea NATO.
Potrivit lui Pavel, aliații occidentali ar trebui să aibă curajul să-și apere activitățile în mod legal, „pentru că a ajuta la antrenarea și întreținerea echipamentelor într-o țară suverană nu este luptă”, a explicat el.
Pavel a făcut comentarii similare după ce s-a întâlnit cu Macron în urmă cu o săptămână, pe 5 martie.
În cadrul unei conferințe de presă, cei doi lideri au discutat despre necesitatea de a găsi toate modalitățile posibile de a ajuta Ucraina, Pavel arătând ca una dintre opțiuni să antreneze trupele ucrainene pe teren.
„Chiar dacă există o misiune de instruire pe teritoriul său (ucrainean), aceasta nu este o încălcare a vreunei reguli internaționale. Și depinde de noi ce formă de asistență alegem să oferim Ucrainei, atâta timp cât rămânem în această limită a angajamentului fără luptă”, a spus președintele ceh.
Acest lucru îl face pe Pavel unul dintre puținii politicieni europeni care au susținut discuția lui Macron despre trimiterea de trupe în Ucraina.
Mai mulți lideri ai UE au respins comentariile lui Macron despre trimiterea trupelor occidentale în Ucraina; Pavel nu a arătat inițial niciun sprijin – dar dacă aceasta nu este o acțiune militară, ci o acțiune de sprijin, așa cum o descrie Pavel, sprijinul din partea țărilor europene ar putea fi mai realist.