Șeful băncii centrale a Poloniei spune ca pericolul nu vine de la inflație ci de la Berlin și Bruxelles: "îi deranjează că Polonia este o poveste de succes"

18 Aug 2022
Șeful băncii centrale a Poloniei spune ca pericolul nu vine de la inflație ci de la Berlin și Bruxelles: "îi deranjează că Polonia este o poveste de succes"

Adam Glapiński vede un pericol nu în înrăutățirea statisticilor economice, ci mai degrabă într-un complot al Berlinului și Bruxelles-ului, scrie Politico.

Polonia se îndreaptă către o recesiune, moneda sa își pierde din valoare, iar inflația este printre cele mai ridicate din UE, dar șeful băncii centrale a țării are alte preocupări.

Pericolul pentru Polonia pândește la Berlin și Bruxelles, a avertizat Adam Glapiński într-un interviu acordat miercuri Gazeta Polska de dreapta.

Germania urmărește „recuperarea într-o formă a fostelor lor terenuri, care acum se află în granițele Poloniei, și subjugarea întregii centuri de țări dintre Germania și Rusia”, a spus Glapiński, referindu-se la așezarea teritorială de după cel de-al Doilea Război Mondial, care a văzut unele teritorii est-germane predate Poloniei. Schimbarea frontierei a fost mult timp acceptată de guvernele germane.

El a avertizat că proiectele Berlinului sunt promovate de Donald Tusk, liderul Platformei Civice, principalul partid de opoziție al Poloniei, și un fost prim-ministru polonez și președinte al Consiliului European.

„De un an s-a spus că sarcina stabilită de Bruxelles pentru Tusk nu este doar ca el să răstoarne guvernul actual al Poloniei și să pună țara noastră pe drumul spre zona euro”, a spus Glapiński. „Odată ce aceste sarcini sunt îndeplinite, Tusk urmează să se întoarcă la Bruxelles, să devină șeful Comisiei Europene și să continue un efort accelerat pentru a construi un stat european”.

Totul face parte dintr-un plan mai amplu al Berlinului de a exercita controlul asupra continentului, a avertizat Glapiński, un prieten apropiat al liderului de facto al Poloniei Jarosław Kaczyński și șeful Băncii Naționale a Poloniei din 2016. Într-un interviu anterior , Glapiński a spus: „Tusk a fost trimis cu un plan de a încorpora Polonia în imperiul european german”.

Tusk nu este un fan al lui Glapiński și a promis că, dacă opoziția câștigă următoarele alegeri, Glapiński va fi fără un loc de muncă, spunând că a fost numit incorect pentru un al doilea mandat de cinci ani la începutul acestui an.

"Adam Glapiński nu este doar incompetent. Adam Glapiński nu este doar indecent în ceea ce face. Adam Glapiński este, de asemenea, ilegal", a declarat Tusk la un miting de partid luna trecută.

Dar, deocamdată, Glapiński este la conducerea fermă a Băncii Naționale a Poloniei și susține că Comisia Europeană este în concordanță cu Germania și acționează împotriva guvernului naționalist al Poloniei condus de partidul Lege și Justiție (PiS) al lui Kaczyński. Glapiński spune că de aceea UE nu plătește 35 de miliarde de euro în împrumuturi și granturi în cadrul fondului de redresare a pandemiei al blocului .

Bruxelles-ul spune că, pentru a obține banii, Polonia trebuie să îndeplinească „etapele” convenite și să anuleze modificările aduse sistemului judiciar care au fost considerate ca aducându-l sub control politic, dar susținătorii Glapiński și PiS susțin că Comisia face politică.

UE „dorește să dea acești bani următorului guvern”, a spus bancherul central.

Ceea ce deranjează în special Bruxelles-ul și Berlinul este că Polonia este o poveste de succes, a adăugat el.

A avea o bancă centrală suverană, banii noștri – zlotul – și dezvoltarea noastră economică dinamică este ceea ce îi enervează cel mai mult”, a spus Glapiński. Polonia a fost de acord să adopte moneda comună când a aderat la UE în 2004, dar actualul guvern vrea să rămână cu zlotul.

Încetinirea economiei

Cele mai recente cifre sugerează că economia Poloniei nu este dinamică.

Agenția de statistică din Polonia a raportat miercuri că PIB-ul a crescut cu o rată anuală de 5,2% în al doilea trimestru al acestui an, în scădere de la 8,5% în primul trimestru. O contracție de 2,3 la sută trimestrial plasează Polonia la coada economiilor UE, potrivit Eurostat.

Activitatea economică încetinește. Poate că nu este încă o urgență, dar există o creștere perceptibil mai lentă", a scris Zbigniew Maciąg, economist șef al confederației patronale din Lewiatan.

Zlotul a scăzut față de dolar și euro. Moneda poloneză a scăzut cu 14 la sută față de dolar în acest an și cu 3 la sută față de euro.

Maciąg a prezis că economia va continua să încetinească, ceea ce prezintă probleme băncii centrale. A fost târziu pentru a începe creșterea ratelor dobânzilor când inflația a început să declanșeze anul trecut; rata de referință a băncii este de 6,5 la sută, în timp ce inflația anuală a ajuns la 15,5 la sută în iulie.

Dar încetinirea neașteptat de bruscă a creșterii înseamnă că orice creștere suplimentară a ratelor dobânzilor ar putea adânci o recesiune.

„Toate acestea înseamnă că devine din ce în ce mai dificil să se bazeze pe noi creșteri ale ratelor în Polonia”, a declarat Piotr Popławski, economist la ING Bank Śląski din Polonia, agenției de presă poloneză.

Lipsa miliardelor de euro din partea UE, o economie în încetinire și o inflație ridicată reprezintă toate dificultăți potențiale pentru PiS, în timp ce partidul se pregătește pentru alegerile parlamentare de anul viitor.

Cu Bruxelles și Berlin crescând presiunea asupra Varșoviei, mizele sunt enorme, a spus Glapiński.

„Trebuie să perseverăm, trebuie să câștigăm, trebuie să menținem zlotul, trebuie să menținem un guvern patriotic, ca în 10 ani să ne așezăm la masă cu germanii, francezii, italienii și toți ceilalți, ca egali”, a spus el.

Banca centrală nu a răspuns unei solicitări de comentarii cu privire la interviul lui Glapiński, pe care l-a publicat pe pagina sa web.

Alte stiri din Externe

Ultima oră