„Nu știu unde a învățat avocatul dumneavoastră legea”: conversația telefonică între Emmanuel Macron și Vladimir Putin

06 Iul 2022
„Nu știu unde a învățat avocatul dumneavoastră legea”: conversația telefonică între Emmanuel Macron și Vladimir Putin

Acest schimb uneori tensionat între șefii de stat francez și ruși, a fost dezvăluit în documentarul „Un președinte, Europa și război”, difuzat pe 30 iunie, si publicat integral în Le Figaro

Aceasta este una dintre ultimele discuții dintre Vladimir Putin și Emmanuel Macron înainte de începerea ofensivei ruse în Ucraina. Aceste nouă minute de conversație sunt difuzate în documentarul „Un președinte, Europa și război”, regizat de jurnalistul Guy Lagache, care povestește culisele diplomatice ale ultimelor șase luni de la Elysée. 

Suntem duminică, 20 februarie dimineața. Președintele francez, care a plecat cu câteva zile mai devreme la Moscova și Kiev, a început o mediere de ultimă oră pentru a încerca să prevină războiul. Cei patru membri ai celulei diplomatice a Elysée urmăresc de la distanță centrala telefonică a „șefului” lor cu șefulKremlinului. Emmanuel Macron pare ferm, ofensator, cam peremptoriu, chiar fragil. Vladimir Putin nu renunță, se enervează. „Ascultă-mă ”, spune el. În spatele unor expresii rusești de politețe, ironie, chiar și cinism nu este niciodată departe. Aici este textul integral.

De la ultima noastră conversație, tensiunile au continuat să crească și cunoști angajamentul meu și hotărârea mea de a continua dialogul. Aș dori să-mi oferiți mai întâi citirea situației și poate destul de direct, deoarece amândoi îmi spunem care sunt intențiile dumneavoastră. Și apoi am vrut să încerc să văd dacă mai sunt acțiuni utile de luat și să vă fac câteva sugestii.

Vladimir Putin:

Ce as putea sa spun? Vă vedeți singur ce se întâmplă. Dumneavoastră și cancelarul Scholz mi-ați spus că Zelensky era gata să facă o mișcare, că a pregătit un proiect de lege pentru implementarea acordurilor de la Minsk (...) de fapt, dragul nostru coleg, domnul Zelensky, nu face nimic. Te minte (...) Nu știu dacă i-ai auzit ieri declarația în care spunea că Ucraina trebuie să aibă acces la arme atomice.

(consilier diplomatic Emmanuel Bonne: dar nu, orice)

Am auzit și comentariile dumneavoastră în timpul conferinței de presă de la Kiev din 8 februarie. Ați spus că acordurile de la Minsk trebuie revizuite, citez, „pentru ca acestea să fie aplicabile”.

(Consilierii lui Emmanuel Macron: „nu, nu a spus asta”, „o să-i spun să nu intre într-o discuție amănunțită cu el”).

Emmanuel Macron:

Vladimir, în primul rând, nu am spus niciodată că acordurile de la Minsk trebuie revizuite. Nu am spus-o niciodată, nici la Berlin, nici la Kiev, nici la Paris. Am spus că trebuie aplicate, că lucrurile trebuie respectate și nu am aceeași lectură ca și tine din ultimele zile.

Vladimir Putin:

Ascultă Emmanuel, nu înțeleg problema ta cu separatiștii. Au făcut cel puțin tot ce a fost necesar, la insistențele noastre, pentru a deschide un dialog constructiv cu autoritățile ucrainene.

Emmanuel Macron:

Referitor la ce ai spus, Vladimir, mai multe observații: în primul rând, acordurile de la Minsk sunt un dialog cu tine, ai perfectă dreptate. În acest context, nu este de așteptat ca la baza discuției să fie un text înaintat de separatiști. Și atunci când negociatorul tău încearcă să-i forțeze pe ucraineni să discute pe baza foilor de parcurs ale separatiștilor, el nu respectă acordurile de la Minsk. Nu separatiştii vor face propuneri cu privire la legile ucrainene!

Vladimir Putin:

Desigur, avem o cu totul altă interpretare a situației. În timpul ultimului nostru interviu, v-am amintit și chiar am citit articolele 9, 11 și 12 din acordurile de la Minsk.

Emmanuel Macron:

Le am in fata! Este bine scris că Guvernul Ucrainei - paragraful 9 etc. - propune, iar aceasta este în consultare și acord cu reprezentanții unor raioane din regiunile Donețk și Lugansk, în cadrul grupului de contact tripartit. Este exact ceea ce ne propunem să facem. Deci nu știu unde a învățat avocatul tău dreptul (un consilier zâmbește). Mă uit doar la texte și încerc să le aplic! Și nu știu ce jurist vă poate spune că într-o țară suverană, legile sunt propuse de grupuri separatiste și nu de autorități alese democratic.

Vladimir Putin (ton ferm și enervat):

Nu este un guvern ales democratic. Au ajuns la putere într-o lovitură de stat, au fost oameni arși de vii, a fost o baie de sânge și Zelensky este unul dintre cei responsabili.

Ascultă-mă cu atenție: principiul dialogului este să ții cont de interesele celeilalte părți. Propunerile există, separatiștii așa cum le numiți le-au transmis ucrainenilor, dar nu au primit niciun răspuns. Unde este dialogul?

Emmanuel Macron:

Dar pentru că, așa cum tocmai v-am spus, nu ne pasă de propunerile separatiștilor. Ceea ce le cerem este să reacționeze la textele ucrainenilor și lucrurile trebuie făcute așa pentru că este legea! Ceea ce tocmai ați spus pune la îndoială propria voință de a respecta acordurile de la Minsk dacă considerați că aveți de-a face cu autorități ilegitime și teroriste.

Vladimir Putin:

Ascultă-mă (încă foarte enervat). Mă auzi? Vă spun din nou, separatiștii, așa cum le spuneți, au reacționat la propunerile autorităților ucrainene. Ei au răspuns, dar aceleași autorități nu au dat curs.

Emmanuel Macron:

Deci, bine, pe baza răspunsului lor la textele ucrainenilor, ceea ce vă sugerez este să cerem o întâlnire a tuturor părților în cadrul grupului de contact pentru a continua să mergem mai departe. Mâine, putem cere ca această muncă să fie realizată și să cerem ca toate părțile interesate să nu aibă o politică de scaun gol. Dar în ultimele două zile separatiștii nu au vrut să se preteze acestei discuții. Voi cere imediat aceea lui Zelensky. Suntem de acord cu asta? Dacă suntem de acord, îl lansez și cer o întâlnire mâine.

Vladimir Putin:

Așa că pentru a fi de acord, de îndată ce închidem, voi studia aceste propuneri. Dar de la început ar fi fost necesar să se facă presiune pe ucraineni, dar nimeni nu a vrut să o facă.

Emmanuel Macron:

Dar dacă fac tot posibilul să-i împing, știi bine.

Vladimir Putin:

Stiu dar din pacate nu este eficient.

Emmanuel Macron:

Am nevoie să mă ajuți puțin (răutăcios). Situația pe linia de contact este foarte tensionată. Chiar l-am sunat ieri pe Zelensky să mă calmez. Îi voi spune din nou, liniștește-te pe toată lumea, liniștește-te în rețelele de socializare, liniștește Forțele Armate ale Ucrainei. Dar ceea ce văd și eu, poți suna cu adevărat pentru a-ți calma forțele armate prepoziționate. Au fost multe bombardamente ieri. Dacă vrem să dăm o șansă dialogului, trebuie să calmăm lucrurile în regiune Cum vedeți evoluția exercițiilor militare?

Vladimir Putin

Exercițiile se desfășoară conform planului.

Emmanuel Macron:

Deci se termină în seara asta, nu?

Vladimir Putin:

Da, probabil în seara asta și cu siguranță vom lăsa o prezență militară la graniță până când situația din Donbass se va calma. Discuția va fi purtată în consultare cu Ministerele Apărării și Afacerilor Externe.

Emmanuel Macron:

O.K. Vladimir, vă spun foarte sincer, pentru mine a pune discuțiile în cadrul potrivit și a evita tensiunile este o condiție absolută. Și ceea ce contează pentru mine, și chiar te întreb, este că avem situația sub control. Acesta este primul pilon. Și mă bazez foarte mult pe tine. Nu ceda provocărilor de orice fel în orele și zilele care urmează.

Am vrut să vă fac două propuneri foarte concrete. Primul, organizați o întâlnire în următoarele zile la Geneva între dvs. și președintele Biden. Am vorbit cu el vineri seara, l-am intrebat daca pot sa va fac aceasta propunere. Mi-a spus să-ți spun că e pregătit pentru asta. Președintele Biden a reflectat, de asemenea, asupra modalităților de detensionare credibilă a situației, de a lua în considerare cererile dumneavoastră și de a aborda foarte clar problema NATO și a Ucrainei. Spune-mi data care ți se potrivește.

Vladimir Putin

Multumesc mult Emanuel. Este întotdeauna o mare plăcere și o mare onoare să vorbesc cu omologii dumneavoastră europeni, precum și cu Statele Unite. Și întotdeauna mă distrez foarte mult să vorbesc cu tine pentru că suntem într-o relație de încredere. Deci, Emmanuel, vă sugerez să inversați lucrurile. În primul rând, trebuie să pregătiți această întâlnire în prealabil. Abia după aceea vom putea vorbi pentru că dacă venim așa, să vorbim despre tot și nimic, tot ne vom reproșa.

Emmanuel Macron:

Dar putem să ne spunem astăzi, la finalul acestor discuții, că suntem de acord cu principiul? Aș dori un răspuns clar din partea dvs. Îți înțeleg reticența față de o întâlnire, dar ești gata să mergi mai departe și să spui astăzi + Vreau o întâlnire cu americanii, apoi extinsă la europeni + sau nu? (consilier: gata)

Vladimir Putin

Aceasta este o propunere care merită să fie luată în considerare și dacă doriți să fim bine aliniați cu privire la modul în care o formulăm, vă sugerez să cereți consilierilor noștri să se sune pentru a fi de acord (. . ) dar să știți că, în principiu, eu sunt de acord.

Emmanuel Macron:

Foarte bine, îmi confirmi că ești de acord cu principiul. Propun ca echipele noastre (...) să încerce să finalizeze un text comun, un fel de comunicat de presă la finalul acestui apel.

Vladimir Putin:

Sincer să fiu cu tine, am vrut să merg să joc hochei pe gheață pentru că aici vorbesc cu tine de la sală înainte de a începe exercițiile fizice. O să-mi sun mai întâi consilierii.

Emmanuel Macron:

Oricum, multumesc Vladimir. Rămânem în legătură în timp real. De îndată ce e ceva, mă suni.

Vladimir Putin (în franceză):

Multumesc domnule presedinte.

Alte stiri din Externe

Ultima oră