„Nu știm unde este Alexei Navalnîi”, spun avocații lui

11 Dec 2023
„Nu știm unde este Alexei Navalnîi”, spun avocații lui

„Nu știm unde este Alexeï Navalnîi”, avertizează susținătorii adversarului lui Putin aflat în închisoare. Nu se știe nimic despre el de șase zile, scrie Le Monde

Aliații liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi au tras un semnal de alarmă luni, spunând că nici ei, nici avocații politicianului nu au auzit de el în șase zile. Potrivit acestora, el a fost mutat din colonia penală IK-6, situată în regiunea Vladimir, la est de Moscova, unde fusese închis până atunci.

Alexeï Navalnîi care ispășește o pedeapsă de nouăsprezece ani de închisoare pentru acuzații de extremism, urma să apară luni în instanță prin videoconferință, dar nu a făcut acest lucru, a declarat purtătorul săude cuvânt, Kira Yarmysh. Ea a spus luni dimineață că oficialii închisorii au citat „probleme cu electricitatea”. „Au trecut deja șase zile consecutive în care nu știm unde este Alexei și ce se întâmplă cu el”, a adăugat ea pe X.

„Astăzi, ca și vineri, avocații au încercat să obțină acces la IK-6 și IK-7, două colonii din regiunea Vladimir, unde ar putea fi Alexei Navalnîi. Tocmai au fost informați simultan în ambele colonii că el nu se află acolo. Încă nu știm unde este Alexei ”, a alertat ea câteva ore mai târziu pe aceeași rețea de socializare .

Săptămâna trecută, Yarmysh a spus deja că timp de trei zile la rând avocații lui Alexei Navalnîi au petrecut ore întregi în colonia penală IK-6 așteptând permisiunea de a-l vedea, doar pentru a fi respinși în ultimul moment. Scrisorile către politician nu au fost distribuite, iar acesta nu s-a prezentat la ședințele de judecată programate prin videoconferință.

Devenit principalul adversar al lui Vladimir Putin, Navalnîi a luptat împotriva corupției și a organizat demonstrații majore împotriva Kremlinului. Arestarea sa a avut loc în ianuarie 2021, la întoarcerea sa la Moscova din Germania, unde se recupera de la otrăvirea cu gaze pusa pe seama Kremlinului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră