NewYorkTimes: Avionul rusesc care transporta prizonieri ucraineni a fost doborât de forțele armate ucrainene cu sistemul Patriot

08 Feb 2024
NewYorkTimes: Avionul rusesc care transporta prizonieri ucraineni a fost doborât de forțele armate ucrainene cu sistemul Patriot

Utilizarea creativă a armelor de către Ucraina implică promisiuni și riscuri. Un avion rusesc doborât cu o rachetă Patriot transporta probabil prizonieri de război ucraineni, U.S. spun oficialii SUA, scrie New York Times.

Oficialii spun că Ucraina ar trebui să continue să dezvolte modalități inovatoare de a lovi forțele ruse pe măsură ce războiul se apropie de al treilea an. Dar utilizarea de către Ucraina a unei rachete Patriot pentru a doborî un avion luna trecută este un exemplu al modului în care tacticile noi de pe câmpul de luptă pot fi pline de pericole, dar și de promisiuni.

Fără ca armata Ucrainei să știe, aeronava rusă pe care a vizat-o ar fi putut transporta prizonieri de război ucraineni, potrivit oficialilor SUA.

Patriot este un sistem defensiv, folosit de obicei pentru a proteja o locație și nu pentru a doborî avioane. Un partener european a furnizat interceptorul Patriot care a lovit avionul marfă rus Ilyushin-76 în 24 ianuarie, potrivit oficialilor americani informați despre incident.

Oficialii ruși au susținut imediat că aeronava transporta 65 de prizonieri de război ucraineni, care urmau să fie schimbați cu membri ai serviciului ruși.

În mod public, oficialii americani nu vor comenta ce a dus la doborârea avionului, deși oficialii care au vorbit în privat sub condiția anonimatului au spus că rapoartele despre utilizarea unei rachete Patriot sunt exacte.

Întrebarea despre cine era în avion este mai puțin clară. Oficialii americani nu au confirmat identitățile pasagerilor, dar au spus că pare probabil ca cel puțin unii dintre ei să fie prizonieri ucraineni desi iar oficialii ucraineni spun că este posibil ca Rusia să fi supraestimat numărul deceselor.

Dacă în avion erau prizonieri, așa cum pare probabil, oficialii americani au spus că pierderea vieților este regretabilă.

Ucraina pare să fi acționat pe baza informațiilor legitime, dar viciate. Avionul fusese folosit anterior pentru a transporta rachete, ceea ce îl face o țintă de mare valoare pentru Kiev, potrivit oficialilor occidentali informați cu privire la informații.

În timp ce Patriot a fost tras din Ucraina, avionul a căzut în Rusia. Unii oficiali americani spun că au încurajat Ucraina să lovească mult în spatele liniei frontului, dar numai pe teritoriul ucrainean, ținând cont de riscul de escaladare dacă echipamentele fabricate în SUA sunt folosite în atacurile asupra teritoriului rus.

Cu toate acestea, oficialii SUA nu au criticat Ucraina pentru că folosește sistemul Patriot pentru a viza avioanele rusești în general. În schimb, ei au spus că acesta este genul de inovație pe care va trebui să o folosească Ucraina.

Luna trecută, planificatorii militari americani s-au întâlnit cu omologii ucraineni la Wiesbaden, Germania, pentru a discuta noile tactici care ar putea ajuta la schimbarea dinamicii războiului, care a fost blocat într-un impas în ultimul an.

O întrebare este dacă operațiunile cu Patriot sunt sustenabile, mai ales dacă Congresul întrerupe ajutorul militar suplimentar pentru Ucraina, Serviciul de Cercetare a Congresului estimează că fiecare interceptor costă 4 milioane de dolari. Dacă nu mai sunt disponibile fonduri americane, este posibil ca proviziile de apărare aeriană să fie supusă stresului.

Patriot a fost proiectat inițial pentru a lovi aeronave, dar a fost reproiectat după Războiul din Golf pentru a fi folosit în principal pentru a lovi rachete balistice tactice, deoarece aceste arme au crescut în prevalență și importanță pe câmpul de luptă.

Ucrainenii au dus Patriotul înapoi la origini ca armă antiaeriană. În ianuarie, crezând că avionul de marfă rusesc este încărcat cu rachete, ucrainenii i-au pus o ambuscadă. Au mutat un lansator Patriot mai aproape de graniță, apoi au tras un interceptor când avionul de marfă era în raza de acțiune. Oficialii SUA au spus ca tactica este creativă, dar nu revoluționară.

Oficialii ucraineni au conceput pentru prima dată planul de a folosi Patriot împotriva aeronavelor în primăvara anului trecut, parțial pentru a încerca să încetinească bombardamentul aerian al Rusiei. Pe 13 mai, ucrainenii au furișat un lansator Patriot într-o zonă din apropierea graniței cu Rusia și au doborât cinci avioane.

După acea operațiune, Ucraina a mutat în secret un sistem Patriot către sud, unde a fost folosit pentru a doborî un Su-35, un avion de luptă rusesc, deasupra Mării Negre.

Doar câteva luni mai târziu, în noiembrie, Ucraina a confirmat operațiunile, argumentând că utilizarea Patriot a descurajat, cel puțin pentru o vreme, operațiunile rusești.

„Se abțin să zboare acolo pentru o perioadă pentru că au înțeles că este periculos și ar putea fi doborâți”, a declarat Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, reporterilor din Ucraina. „Sistemul Patriot oferă astfel de capabilități.”

Pe parcursul iernii, ritmul operațiunilor a părut să se accelereze din nou. În decembrie, ucrainenii au susținut că au doborât cinci avioane de luptă rusești.

Președintele Volodymyr Zelensky a spus că operațiunile au creat „dispoziția potrivită pentru tot anul viitor”, promițând mai multe că vor urma. Deși ucrainenii nu au oferit detalii despre modul în care au doborât avioanele în decembrie, analiștii militari au spus că probabil că au fost folosite rachete Patriot.

Comandantul unei baterii Patriot, vorbind cu The New York Times în decembrie, a spus că efectul de descurajare al unei baterii Patriot este semnificativ.

„Când piloții știu că există un Patriot undeva în zonă, se vor gândi de 10 ori dacă să meargă acolo sau nu”, a spus comandantul, insistând ca doar prenumele lui, Volodymyr, să fie folosit din motive de securitate.

Deși a refuzat să discute despre operațiuni specifice, el a spus că „Patriotul și-a arătat deja raza de acțiune, o rază foarte lungă, ceea ce îi permite să doboare aceste avioane”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră