Marea Britanie: Guvernul speră să expulzeze 5.700 de migranți în Rwanda „până la sfârșitul anului”

01 Mai 2024
Marea Britanie: Guvernul speră să expulzeze 5.700 de migranți în Rwanda „până la sfârșitul anului”

Guvernul conservator al lui Rishi Sunak intenționează să înceapă expulzările migranților în iulie. Primele 5.700 sunt persoane care au sosit ilegal în Marea Britanie prin Canalul Canalului între ianuarie 2022 și iunie 2023, scrie Le Figaro

Guvernul britanic a declarat marți că speră să deporteze în Rwanda „până la sfârșitul anului” un grup deja identificat de 5.700 de solicitanți de azil, după adoptarea legii sale controversate menite să descurajeze traversările ilegale ale Canalului Mânecii.

Conform acestui text, adoptat în Parlament marțea trecută și care a primit vineri sigiliul regal, guvernul conservator al lui Rishi Sunak intenționează să înceapă evacuările până în iulie. Potrivit unui document publicat luni de Ministerul de Interne, Kigali „a fost de acord în principiu” să primească 5.700 de solicitanți de azil.

„Vrem ca mesajul să fie foarte clar (...) vor fi găsiți și deportați”

Aceștia au fost selectați dintre peste 57.000 de persoane care au sosit ilegal în Marea Britanie prin Canalul Mânecii între începutul lunii ianuarie 2022 și sfârșitul lunii iunie 2023, potrivit unor cifre oficiale. „Intenționăm să expulzam (acest grup) până la sfârșitul anului” , a confirmat la Sky News ministrul Sănătății Victoria Atkins, responsabilă marți dimineață pentru transmiterea cuvântului guvernului către mass-media. Ministerul de Interne a mai precizat în documentul său că dintre cei 5.700 de solicitanți de azil vizați, „2.143 continuă să se prezinte la Ministerul de Interne și pot fi identificați pentru a fi puși în detenție” în așteptarea expulzării lor.

Ministrul Sănătăţii a dat asigurări că guvernul lucrează la localizarea celorlalţi. „Vrem ca mesajul să fie foarte clar (...) vor fi găsiți și vor fi expulzați ”, a spus ea. În ultimele zile, Irlanda a susținut că se confruntă cu un aflux de migranți din Marea Britanie, dând vina pe politica de migrație a vecinului său.

Susținută de un nou tratat între Londra și Kigali, noua lege are ca scop expulzarea migranților care au sosit ilegal, de oriunde ar veni, în Rwanda, care le va examina cererea de azil. Oricare ar fi rezultatul, ei nu se vor putea întoarce în Marea Britanie. Textul stipulează că Rwanda este o țară sigură și prevede că guvernul va putea trece peste posibilele ordonanțe de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului care vizează prevenirea expulzărilor. De la ONU la bisericile creștine, apelurile s-au înmulțit pentru a îndemna Regatul Unit să-și abandoneze proiectul.

Regatul Unit este afectat de o creștere a imigrației ilegale

După ce a atins un record în 2022 (45.000), apoi a căzut în 2023 (aproape 30.000), peste 7.200 de persoane au traversat ilegal Canalul la bordul unor canoe improvizate de la începutul anului, un record istoric pentru primele patru luni ale anului. Guvernul încearcă, de asemenea, să reducă imigrația legală, care a atins „niveluri nesustenabile și inechitabile”, potrivit prim-ministrului Rishi Sunak.

Guvernul a luat mai multe măsuri, de exemplu creșterea salariului minim necesar pentru eliberarea vizelor de muncă și înăsprirea condițiilor pentru studenții străini. Solicitările de viză pentru studenți au scăzut deja cu 80% în primul trimestru al anului 2023 de la an la an, a declarat marți ministrul de Interne James Cleverly. „Mai sunt multe de făcut ”, a estimat el, în timp ce ambiția sa este de a reduce imigrația netă (diferența dintre sosirile și plecările străinilor) la 300.000 de persoane, față de 745.000 în 2022.

Alte stiri din Externe

Ultima oră