„Lumea are nevoie” de întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, spune Boris Johnson

21 Ian 2024
„Lumea are nevoie” de întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, spune Boris Johnson

Fostul premier britanic Boris Johnson și-a exprimat sprijinul pentru realegerea lui Donald Trump, în prezent favoritul nominalizării republicane la președinția SUA, scrie BFMTV

Fostul premier britanic Boris Johnson și-a exprimat sprijinul pentru Donald Trump, candidat pentru un al doilea mandat la conducerea Statelor Unite, la începutul primarelor republicane. Britanicul a spus în editorialul său săptămânal pentru Daily Mail sâmbătă, 20 ianuarie, că o întoarcere a fostului președinte la Casa Albă ar putea fi „lucrul de care are nevoie lumea”.

El susține în special că, dacă Donald Trump ar fi ales și ar decide să susțină Ucraina, încă în război cu Rusia, calitățile sale de lider „ar putea fi o mare victorie la scară globală”.

„Lumea are nevoie acum de un lider american a cărui disponibilitate de a folosi forța și a cărui imprevizibilitate totală constituie un factor de descurajare major pentru inamicii Occidentului”, a spus el.

Fostul președinte american (2017-2021) și-a evidențiat însă în repetate rânduri relația cu Vladimir Putin, lăsând îndoieli cu privire la continuarea sprijinului financiar și militar american pentru Ucraina dacă ar urma să-i succeadă la Casa Albă lui Joe Biden, un fervent susținător al Kievului.

„Fiecare șansă ca Occidentul să fie mai puternic”

„Pur și simplu nu pot să cred că Donald Trump i-ar dezamăgi pe ucraineni”, spune Boris Johnson, premierul britanic din 2019 până în 2022.

„Dacă acesta este cazul, atunci există toate șansele ca, sub Trump, Occidentul să fie mai puternic și lumea să fie mai stabilă”, dă asigurări Boris Johnson, recunoscând în același timp că fostul șef al statului „a fost prins spunând ceva lucruri necugetate” în trecut.

Trump invitat de Zelensky

În iulie anul trecut, Donald Trump a declarat într-un interviu acordat Fox News că, dacă ar fi la putere, va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore.

„Îi voi spune lui Zelensky: „ajunge, trebuie să găsim un acord” cu Putin, a dat asigurări Donald Trump.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky l-a invitat vineri pe Donald Trump, în prezent marele favorit pentru nominalizarea Partidului Republican, să-l viziteze la Kiev. „Dacă poți opri războiul timp de 24 de ore, poti veni la Kiev în orice zi când sunt acolo”, a glumit liderul ucrainean.

Ajutorul american pentru Ucraina scade Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a promis marți sprijinul american în continuare pentru Ucraina, după o întâlnire la Forumul Economic de la Davos cu președintele Volodymyr Zelensky și în timpul negocierilor din Congresul SUA privind validarea unui pachet de ajutoare care întârzie.

Președintele ucrainean a mulțumit administrației Biden și „sprijinului bipartizan” din Congresul SUA. „Ne bazăm cu adevărat pe sprijinul dumneavoastră – pe sprijinul dumneavoastră enorm continuu”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră