Hamas a fost de acord cu o propunere de încetare a focului dar e diferită de cea a Israelului

07 Mai 2024
Hamas a fost de acord cu o propunere de încetare a focului dar e diferită de cea a Israelului

Hamas a fost de acord luni cu o propunere-cadru, care diferă de cea la care a contribuit Israelul în Egipt cu mai bine de o săptămână în urmă, a declarat un înalt oficial israelian și american, scrie CNN

Cea mai recentă propunere cere încetarea războiului dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că nu o va accepta, a spus un înalt oficial american.

„Include încheierea permanentă a ostilităților, care este o linie roșie pentru (prim-ministrul israelian Benjamin) Netanyahu”, a spus înalt oficial american.
„Nu este aceeași poziție”, a spus înalt oficial israelian.

Un înalt oficial israelian a declarat că guvernul israelian trimite o delegație la nivel de lucru pentru a se întâlni cu mediatorii egipteni și qatari pentru a înțelege mai bine cea mai recentă propunere și pentru a determina dacă se poate ajunge la un acord.

Secretarul general al ONU cere Israelului și Hamas să cadă de acord asupra unui acord de încetare a focului

Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut guvernului israelian și conducerii Hamas să convină asupra unui acord de încetare a focului, după ce Hamas a declarat că a acceptat un acord propus de Egipt și Qatar.

El a cerut părților „să facă eforturile suplimentare necesare pentru ca un acord să devină realitate și pentru a opri suferința actuală”, potrivit unui  comunicat emis  de Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general.

Guterres și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la operațiunile militare ale Israelului la Rafah.

„Secretarul general este profund îngrijorat de indicațiile că o operațiune militară la scară largă în Rafah ar putea fi iminentă. Asistăm deja la mișcări de oameni – mulți dintre aceștia sunt într-o stare umanitară disperată și au fost strămutați în mod repetat. Ei caută siguranță. Asta le-a fost de atâtea ori refuzata”, se arată în declarație. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră