Elon Musk îl va susține pe Trump?

03 Mai 2024
Elon Musk îl va susține pe Trump?

O cină secretă convocată de Elon Musk și colegul lui de la Paypal David Sacks, prevestește o realiniere politică majoră, pe măsură ce banii din Silicon Valley se întorc împotriva lui Biden și încep să curgă către Donald Trump, scrie Theodore Schleifer pe siteul PuckNews

Theodore Schleifer Un expert reporter de investigație și expert în finanțarea campaniei care acoperă puterea, influența și banii la intersecția dintre Silicon Valley și Washington.

Întâlnirea este cea mai recentă dovadă a puterii în creștere a lui Elon Musk dincolo de Silicon Valley, deoarece a evoluat de la pasionat politic la proprietar de media și icon conservator. Foto: Dimitrios Kambouris/Getty Images pentru The Met Museum/Vogue

Într-o seară de vineri, la începutul acestei luni, David Sacks și Elon Musk au reunit aproximativ o duzină dintre cei mai puternici lideri de afaceri ai Americii pentru cina la casa lui Sacks, de 11.000 de metri pătrați, de 23 de milioane de dolari, din Hollywood Hills. Cina, conform oamenilor familiarizați cu întâlnirea intimă, a cuprins o adevărată conferință Milken în sufragerie: Michael Milken însuși a fost acolo, de fapt, la fel ca miliardarii Rupert Murdoch și Peter Thiel . Câteva personaje din guvern, inclusiv Steven Mnuchin , au primit invitații. Au existat, de asemenea, niște titani ai industriei mai puțin activi din punct de vedere politic, cum ar fi co-fondatorul Uber și fostul CEO Travis Kalanick . Dar toți au fost acolo ca membri ai unui grup anti- Biden în creștere, uniți de un sentiment comun de nemulțumire.

Întâlnirea este cea mai recentă dovadă a puterii în creștere a lui Musk dincolo de Silicon Valley, deoarece a evoluat de la pasionat politic la proprietar de media și imagine a conservatorilor. Musk le-a spus asociaților că este interesat să oficializeze pozitia sa politica pe Twitter/X - fie într-o declarație împotriva președintelui Biden, fie chiar ceva care îl susține pe Donald Trump. El a fost încurajat să aprofundeze în politică acest ciclu de prietenii săi Joe Lonsdale , capitalistul de risc, și Steve Wynn , magnatul cazinourilor și emisarul lui Trump. Atât în ​​public, cât și în privat, Musk a spus că se simte profund deranjat de criza imigranților din America – o teamă care i-a determinat graba în politica republicană – iar problema a fost un subiect cheie de discuție la cină. (Purtătorii de cuvânt pentru Musk, Sacks și ceilalți participanți fie au refuzat să comenteze, fie nu au răspuns.) 

Mi s-a spus că nu a fost o adunare explicit pro-Trump. La urma urmei, oamenii bogați cu opinii politice diverse se adună și împart mesele, iar a fi anti-Biden nu înseamnă neapărat că trageți pentru celălalt tip. Dar summitul a fost evident politic. O persoană informată despre cină de mai mulți participanți a spus că li s-a spus că discuția, în mare parte, s-a unit în jurul modului de a strânge bani pentru a-i învinge pe democrați la nivel național. 


Un nou Adelson?

Musk, din punct de vedere istoric, a fost un donator politic destul de nepasional. După ce știrile despre întâlnirea sa cu Trump la începutul acestui an au apărut în presă, el a exclus public să contribuie la campania din 2024. Și nu sunt la fel de sigur pe cât eram chiar acum câteva săptămâni că se va menține să scrie meme furate pe Twitter. CEO-ul SpaceX și Tesla, în valoare de 200 de miliarde de dolari într-o zi proastă, ar putea deveni într-adevăr un pilon major al GOP, ajutând la compensarea slăbiciunilor financiare atât ale campaniei Trump, cât și ale Partidului Republican, care au suferit din cauza unei scăderi recente a megadonatorilor. Ar putea fi un nou Sheldon Adelson de dimensiuni superioare ? 

Poate mai jos. Până acum, cel puțin, Musk a acționat mai mult ca un lider de gândire decât un strângător de fonduri, lăsând munca murdară de ceartă a donatorilor lui Sacks, prietenul său datând din zilele lor PayPal. Sacks, după cum am raportat recent , este în proces de planificare a unei strângeri de fonduri Trump în San Francisco, de îndată ce luna viitoare. Se așteaptă să fie implicat și  podcastul All-In al lui Sacks „Bestie”, Chamath Palihapitiya , un fost democrat .

Evenimentul planificat ar marca o evoluție și pentru Sacks. După cum mi-au subliniat mai multe persoane săptămâna trecută, Sacks a făcut o serie de comentarii anti-Trump pe podcastul său, declarând că fostul președinte s-a „descalificat din nou pentru a fi candidat la nivel național” după 6 ianuarie. a-Lago, în mod clar, îi oferă ceva har. La urma urmei, Sacks a acumulat o influență culturală serioasă în ultimii ani, în mare parte datorită All-In și a urmăritorilor săi de cult. Superputerea sa politică a fost mai mult ca un convocator decât ca un donator major (unii agenți GOP îl consideră un bun și pierdere de timp), dar este în mod clar eficient ca un grup de prieteni și acum se îndreaptă spre a fi un grup de cecuri.

 

 

Această putere de rețea a fost evidențiată în lista de invitați pentru evenimentul Hollywood Hills, organizat de Musk și Sacks. Milken, în ciuda faptului că a fost grațiat de Trump, este mult mai puțin preocupat de politică decât de conferința institutului său omonim, care începe săptămâna viitoare. Kalanick s-ar putea să urască mass-media și să fie supărat pentru defenestrarea sa față de Uber, dar prietenii spun că nu și-a manifestat aproape niciun interes pentru angajamentul politic. Alții sunt mai obsedați din punct de vedere politic: Mnuchin, un bancher devenit producător de la Hollywood devenit secretar al Trezoreriei lui Trump, are mai puțini prieteni în Silicon Valley, deși și-a exprimat interesul să cumpere TikTok. Murdoch și Elon au o relație strânsă, iar James stă la bordul Tesla. Și apoi mai este Thiel, care a avut o ceartă cu Trump și, deși el și Musk rămân prieteni, ei nu sunt deosebit de apropiați după propria lor ceartă din primele zile ale PayPal.

Bineînțeles, în jurul lui Musk există un grup compensatoriu de oameni – prieteni, dar și acționari Tesla frustrați de mult timp – care ar prefera să-l ignore pe Sacks și să se concentreze pe afacerile sale extraordinare. Dar, din ce în ce mai mult, este la fel de dificil să-l imaginezi pe Musk renunțând la influența și activismul său politic nou descoperit, precum este să-ți imaginezi că nu mai scrie pe Twitter. Musk, ca și Trump, se pare că este condus aproape la fel de mult de dorința de atenție, cât și de recompensele economice ale succesului său. Și este clar că oriunde va merge, alți lideri de afaceri conservatori, precum și foști democrați din tehnologie, îl vor urma. Nu există lider cu un public mai cult în afaceri și, din ce în ce mai mult, în cultură.

Alte stiri din Externe

Ultima oră