Franța va "ceda" avioane Mirage 2000-5 Ucrainei, anunță Emmanuel Macron

06 Iun 2024
Franța va "ceda" avioane Mirage 2000-5 Ucrainei, anunță Emmanuel Macron

„Mâine, vom lansa o nouă cooperare și vom anunța "cedarea" unor avioane Mirage 2000-5, care sunt avioane de luptă franceze care  vor permite Ucrainei să își protejeze solul, spațiul aerian”, a anunțat Emmanuel Macron într-un interviu pentru televiziunile France2 si TF1, scrie Le Monde

„Suntem în proces de construire a unei coaliții cu alți parteneri, așa că nu voi fi definitiv în această seară cu privire la numărul [de dispozitive cedate] ” , precizând că vineri se va face o comunicare pe acest subiect.

De asemenea, șeful statului francez a declarat că pregătirea piloților ucraineni se va desfășura pe pământul francez și a spus că „îi propune [o] președintelui [Zelensky] ca piloții să poată fi antrenați în această vară. În mod normal, durează cinci până la șase luni [pentru a antrena acești piloți] și, prin urmare, până la sfârșitul anului , [Ucraina] poate avea [piloții] și [avioanele]”.

Franța are 26 Mirage 2000-5, cu sediul în Luxeuil și Djibouti. Aceste avioane de luptă sunt o versiune modernizată a lui 2000-C, un monopost folosit în principal pentru apărarea aeriană.

Alte stiri din Externe

Ultima oră