Europa a retras autorizația de introducere pe piață pentru vaccinul AstraZeneca

07 Mai 2024
Europa a retras autorizația de introducere pe piață pentru vaccinul AstraZeneca

Vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca a fost retras de pe piață de Comisia Europeană începând de marți, scrie L'Independent

Laboratorul a recunoscut că vaccinul său a provocat tromboză în cazuri „izolate”, dar îl retrage din alt motiv.

Comisia Europeană a retras autorizația vaccinului anti-Covid AstraZeneca la solicitarea companiei, indică aceasta din urmă într-un comunicat de presă. Laboratorul a recunoscut recent în instanță că vaccinul său ar putea provoca tromboză în cazuri „izolate”, dar nu din acest motiv este astăzi retras de pe piață.

În noiembrie 2022, vaccinul AstraZeneca a obținut autorizația completă de introducere pe piață în Uniunea Europeană (UE). Atunci a fost primul vaccin anti-Covid care nu a folosit tehnica ARN-Messenger precum cele ale Pfizer și Moderna. Vaccinul AstraZeneca a fost transmis viral, pe baza unui adenovirus modificat.

Lipsa cererii

De marți, 7 mai, vaccinul AstraZeneca Vaxzevria împotriva Covid-19 nu va mai fi comercializat în Uniunea Europeană. Într-un comunicat de presă, AstraZeneca își justifică retragerea prin lipsa cererii și surplusul de vaccinuri disponibile în prezent pe piață. „Deoarece au fost dezvoltate mai multe vaccinuri actualizate pentru variantele de Covid-19, acum există un surplus de vaccinuri disponibile. Acest lucru a condus la o scădere a cererii pentru Vaxzervria, care nu mai este fabricat sau furnizat”.

Retragerea autorizației nu este neobișnuită atunci când produsele nu sunt solicitate în Uniunea Europeană.

În total, 3 miliarde de doze au fost furnizate în întreaga lume și AstraZeneca este încântată că a salvat „mai mult de 6,5 milioane de vieți” doar în primul an de utilizare a vaccinului.

Toate studiile efectuate demonstrează că raportul beneficiu-risc al tuturor vaccinurilor anti-Covid este în mare măsură pozitiv în favoarea vaccinării. În plus, ei evită formele grave ale bolii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră