Oficialii NATO și diplomații americani spun că alianța trebuie să fie pregătită pentru luptă dacă Donald Trump va recâștiga președinția în noiembrie, scrie Politico
Administrația Biden a obținut câștig de cauza când premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, și-a asigurat sprijinul tuturor celor 32 de aliați NATO pentru postul politic de vârf al alianței.
Deși secretarul general al NATO este adesea descris mai mult ca un secretar decât ca un general, foști oficiali NATO și diplomați americani au spus că alianța ar putea avea nevoie de Rutte pentru a fi pregătită pentru luptă dacă Donald Trump își recâștigă președinția în noiembrie.
Întrebarea care planează la summitul liderilor NATO de luna viitoare – care va avea loc la Washington între 9 și 11 iulie – este dacă Rutte va fi potrivit.
Rutte, a cărui politică de centru-dreapta în Europa l-ar pune în stânga multor democrați mainstream, este cunoscut pentru pragmatismul său, abilitatea sa de a construi coaliții și opiniile sale transatlantice ferme. Dar abordarea sa discretă și de bun simț l-ar putea face mai potrivit să lucreze cu președintele Joe Biden decât cu Trump, care la un moment dat a amenințat că va scoate SUA din alianță și care i-a mustrat în mod repetat pe aliații europeni pentru cheltuielile lor slabe pentru apărare.
„A avea un constructor de coaliții superb – care este ceea ce înseamnă NATO, obținerea consensului pentru o organizație – este bine pentru NATO”, a spus Ivo Daalder, care a fost ambasador al SUA la NATO în timpul administrației Obama. „Dar nicio persoană nu va fi capabilă să gestioneze o alianță care este obligată să fie perturbată de un președinte care nu este interesat nici să fie condus de altcineva, nici să gestioneze o alianță.”
Trump a avut doar câteva întâlniri personale cu Rutte în timpul președinției sale, iar câțiva dintre foștii săi diplomați din Europa au spus că nu pot vorbi despre relația dintre cei doi bărbați. Dar când cei doi lideri s-au întâlnit, abordarea simplă a lui Rutte față de Trump a făcut titluri .
În timpul unei întâlniri bilaterale din iulie 2018 la Casa Albă, Trump a încercat să le spună reporterilor că rezultatul ar fi „pozitiv”, chiar dacă SUA și UE nu ar putea conveni asupra unui acord comercial. Rutte l-a oprit repede pe Trump.
— Nu, a intervenit Rutte, râzând și zâmbind. „Nu este pozitiv. Trebuie să rezolvăm ceva.”
Gordon Sondland, care a fost ambasadorul lui Trump în Uniunea Europeană, a declarat pentru POLITICO că Rutte „a avut o atitudine de a respinge atunci când crede că Trump greșește și o face drept în față”.
„Cred că este foarte înviorător pentru Trump”, a adăugat el.
Dar sugestia lui Sondland că Trump ar aprecia candoarea și sinceritatea lui Rutte este în contradicție cu aprecierea și mai mare a lui Trump pentru loialitate. (Trump l-a rechemat pe Sondland ca ambasador al UE după mărturia sa în prima anchetă de demitere a fostului președinte.)
Campania Trump a dezvăluit puțin până acum despre modul în care ar aborda NATO sub Rutte, spunând doar că Trump „va restabili pacea și va reconstrui puterea și descurajarea americanilor pe scena mondială”.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a încercat să-și gestioneze propria relație cu Trump printr-o politică de linistire, inclusiv prin apariția la Fox News pentru a-i acorda lui Trump credit pentru că a contribuit la creșterea cheltuielilor de apărare ale țărilor membre.
„Cred că relația dintre Trump și NATO, inclusiv secretarul general, va fi mult mai proastă în al doilea mandat decât a fost în primul – și a fost teribila în primul, chiar dacă Stoltenberg a petrecut tot acest timp încercând să găsească o cale pentru ca Trump să joace frumos cu NATO”, a spus Daalder.
Fabrice Pothier, care a fost șef de politică al fostului secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen, a spus că Stoltenberg a reușit să-l convingă pe Trump să se gândească la NATO ca fiind compania sa și că a ajutat-o să crească veniturile. Dar Pothier a avertizat că strategia s-ar putea să nu funcționeze din nou.
„Sunt doar sceptic că NATO și relația transatlantică cu Trump vor face treaba”, a spus Pothier. „Trump și unii oameni din jurul lui nu vor fi păcăliți a doua oară.”
Kay Bailey Hutchison, care a servit ca ambasador la NATO sub Trump, a spus că fostul președinte își va asculta secretarii de stat și apărare și că relația sa cu alianța ar putea fi determinată de cine vor fi cei pe care îi va numi în acele posturi.
Daalder a spus că este posibil ca Trump să numească un număr mai mare de sceptici NATO în posturi administrative de top dacă va câștiga în noiembrie – spre deosebire de primul său mandat, când Trump a ales mai mulți „oameni tradiționali pro-alianță” pentru funcții de conducere în apărare și securitate națională.
„Dacă Ric Grenell este secretar de stat sau dacă, Doamne ferește, e Jared Kushner – lor nu le pasă, nu înțeleg și nu vor să înțeleagă NATO”, a adăugat Daalder.
Chiar și Stoltenberg a avut nevoie de o verificare a realității în timpul unei întâlniri cu Comisia de Relații Externe a Senatului de marți.
În timpul întâlnirii, senatorul Ted Cruz (R-Texas) l-a întrerupt pe Stoltenberg când a susținut că toți cei 32 de membri NATO - inclusiv SUA - sprijină aderarea Kievului la alianță.
„Am exprimat realitatea că foarte mulți americani, inclusiv eu, cred că aderarea ucrainei la NATO ar fi o greșeală gravă”, a spus Cruz pentru POLITICO. „Și am remarcat ceea ce este evident, și anume că avem alegeri prezidențiale în aproximativ cinci luni.
„Dacă Donald Trump este reales președinte, cred că este extrem de puțin probabil ca președintele Trump să susțină ca Ucraina să fie membră a NATO”, a adăugat Cruz.
Indiferent de politica transatlantică a lui Trump, observatorii de multă vreme NATO nu se așteaptă ca Rutte să adopte abordarea conciliantă a predecesorului său. Dacă Trump va câștiga, Daalder a spus că se așteaptă ca Rutte să se concentreze pe unirea europenilor în NATO.
Rutte a dat deja semne că ar putea avea nevoie să facă mai multe compromisuri decât și-ar dori să mențină alianța unită. În timpul unei întâlniri de luni cu premierul maghiar Viktor Orbán, Rutte a promis că va scuza Ungaria de la participarea la eforturile NATO de a ajuta Ucraina în schimbul sprijinului Budapestei pentru candidatura sa ca secretar general.
„Cred că în momentul în care devii secretar general, trebuie să devii puțin mai flexibil”, a spus Pothier. „Trebuie să fii dispus să pui mai multă apă în vin, pentru că reprezinți 32 de aliați, așa că trebuie să fii și mai mult un constructor de coaliții.”
Dar Daalder a indicat că flexibilitatea lui Rutte poate avea și ea limite, mai ales când vine vorba de Trump.
„Rutte va face tot ce este mai bine pentru alianță”, a spus Daalder. „Este posibil să nu încercăm în niciun fel să fii mai aproape de președintele Statelor Unite, care nu este interesat să fie mai aproape de NATO”.
Indiferent de certurile interpersonale, realitatea este că Statele Unite rămân unul dintre cei mai mari contributori la bugetul alianței – o țară fără de care alianța pur și simplu „nu poate funcționa”.
„NATO nu este nimic fără Statele Unite”, a spus Pothier. „Cine îți spune asta – dimpotrivă – își bate joc de el însuși.”