„Este arma letală”: o sancțiune din partea Statelor Unite împinge băncile să se rupă de Rusia

09 Mai 2024
„Este arma letală”: o sancțiune din partea Statelor Unite împinge băncile să se rupă de Rusia

De când Washingtonul a dat Trezoreriei puterea de a penaliza băncile străine legate de industria militară rusă, sancțiunile occidentale sunt luate din ce în ce mai în serios. Până în China, scrie Le Figaro

Frica de pedeapsă s-a răspândit ca o epidemie. În februarie, principala bancă chineză pentru importatorii ruși, Zhejiang Chouzhou Commercial Bank, a anunțat că blochează plățile legate de Rusia. Apoi a fost imitată de alte bănci chineze. Astăzi, mai mult de jumătate dintre ei, potrivit presei străine, au tăiat toate legăturile cu țara lui Vladimir Putin. Mai recent, o mulțime de creditori turci a închis conturile companiilor rusești. Chiar și în Dubai, un refugiu notoriu pentru oligarhi, principala bancă publică a trântit ușa în fața cetățenilor ruși și a comercianților de petrol.

Motivul acestei ostilități bruște? Un ordin executiv al SUA, ca parte a noilor sancțiuni împotriva Rusiei, urmărește să-i reducă capacitatea de a achiziționa materiale de război. Acest text, semnat în decembrie, conferă Trezoreriei SUA puterea de a sancționa orice bancă străină care facilitează tranzacțiile legate de sectorul armamentului. Și asta, chiar dacă plata nu se face în dolari.

Este o manifestare a extrateritorialității dreptului american, aplicabilă oricărei persoane, chiar și fără o legătură cu Statele Unite. Aceste așa-numite sancțiuni secundare vizează persoane străine sau companii care fac afaceri cu persoane deja supuse sancțiunilor americane. Trimitem un mesaj lipsit de ambiguitate : oricine sprijină efortul de război ilegal al Rusiei riscă să piardă accesul la sistemul financiar al SUA  , a avertizat consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan.

Armă fatală

Este arma letală”, spune Vincent Gaudel , expert în criminalitate financiară la LexisNexis Risk Solution, furnizor de instrumente de analiză a riscurilor. Pentru că acest mecanism de descurajare obligă la alegerea între accesul la economia americană sau comerțul cu Rusia. Drept urmare, vedem că sancțiunile sunt luate din ce în ce mai în serios", mărturisește specialistul, multe companii urmărind să verifice respectarea decretului de la Washington. "Nu doar băncile sunt îngrijorate, ci toți intermediarii .”

Când vine vorba de plăți internaționale (…) vedem riscul ca sancțiunile secundare să crească și plățile să devină mai complicate, spune Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale ruse

Pe măsură ce sectorul financiar se restrânge, se resimt primele efecte asupra comerțului cu Rusia. Comerțul cu China a scăzut din ianuarie, la fel ca și cu Turcia, în scădere cu 30% de la an la an în primul trimestru. Această întoarcere a șurubului ajunge să cauzeze serioase probleme financiare Moscovei, deoarece vizează partenerii comerciali care i-au permis să supraviețuiască încă de la începutul războiului. În ceea ce privește plățile internaționale (…) vedem riscul ca sancțiunile secundare să crească și plățile să devină mai complicate , a recunoscut, în urmă cu câteva săptămâni, însăși guvernatorul băncii centrale ruse, Elvira Nabiullina.

Ca răzbunare pentru invazia Ucrainei, țările G7, UE și alți aliați au interzis exporturile către Rusia a multor produse cheie pentru fabricarea de arme sau programe de apărare. Motoare, mașini-unelte, înaltă tehnologie, muniții… gama este foarte largă. Confruntată cu represaliile comerciale, Moscova și-a procurat aprovizionarea din China și alte țări asiatice și, totuși, a importat produse occidentale prin diverși intermediari, precum Turcia și fostele țări sovietice, Armenia și Kazahstan. Decretul american vizează în special acele state care au înregistrat o creștere puternică în comerțul cu Moscova, devenind platforme de reexport.

Creștere sub infuzia de fonduri publice

Reziliența comerțului exterior rusesc se datorează trio-ului China, India și Turcia, care a permis ca exporturile Kremlinului să genereze 130 de miliarde de dolari în doi ani , notează economistul Hubert Testard. Suficient pentru a compensa aproape scăderea vânzărilor din Rusia către cele 27 de țări ale Uniunii Europene (UE), Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud (139 de miliarde de dolari). Cu toate acestea, adaptarea nu este atât de simplă. Încă astăzi, după recunoașterea marii majorități a companiilor ruse intervievate, este mai dificil și mai costisitor pentru acestea să se aprovizioneze cu componente și mașini importate decât înainte de război , spune Julien Vercueil, profesor de economie la Inalco (Institutul Național de Limbi și civilizații orientale).

În doi ani, regimul de sancțiuni occidental a testat sever economia rusă fără a reuși să o paralizeze. Primele sancțiuni financiare au avut un impact limitat: valoarea activelor înghețate ale băncii centrale, estimată între 250 de miliarde și 300 de miliarde de dolari, a fost comparabilă cu excedentul comercial al Kremlinului în 2022, acumulat datorită creșterii prețurilor la energie. Excluderea băncilor ruse din sistemul de plăți Swift și restricțiile privind accesul la piețele bursiere și financiare ale UE au încurajat o fuga rapidă de capital din Rusia, determinând economiștii să prezică în mod greșit o recesiune. Moscova a blocat breșa impunând controale drastice ale schimburilor. Pe partea petrolului, în ciuda plafonării prețului barilului la 60 de dolari, care și-a redus oarecum veniturile, Rusia și-a redirecționat rapid, pe de o parte, comerțul către țări terțe care nu aplică regimul de sancțiuni (India, China, Singapore ) și, pe de altă parte, și-a vândut vânzările la prețul pieței datorită unei flote fantomă care a lucrat fără asigurători occidentali.

Cu o creștere deja viguroasă de 3,6% în 2023, o revenire după recesiunea din 2022, economia de război rezistă în ciuda ploii de sancțiuni. Cel puțin pe față. Pentru că dacă FMI prognozează ca activitatea, în 2024, să crească cu 2,6%, aceasta, sub infuzia de fonduri publice, ține mult datorită exploziei comenzilor de arme, un sector neproductiv. „ Mobilizarea statului pentru a sprijini efortul de război stimulează activitatea pe partea ofertei (producție industrială, construcții) și a cererii (plătiți și indemnizații pentru soldați și familiile acestora)  , rezumă Julien Vercueil.

Dependența de China

Dinamica rusă nu trebuie să ne facă să uităm de declinul economiei din 2008: PIB-ul pe cap de locuitor nu depășește 45% din nivelul țărilor dezvoltate. În timp ce Kremlinul își menține mașina de război în funcțiune, în detrimentul sectorului civil, nimeni nu știe ce va rămâne din economie la sfârșitul luptei. Odată cu plecarea companiilor occidentale, „ anumite ramuri de activitate pur și simplu încetează să mai existe și nu pot fi relansate decât de China  , scrie economistul rus în exil Vladislav Inozemtsev, autor al unui articol în Politica externă.

Pierderea capitalului uman - 1 milion de directori calificați ar fi părăsit țara - ar putea, pe termen lung, să coste Rusia mai mult decât pierderile financiare cauzate de război

Vladislav Inozemtsev, economist rus în exil

Sancțiunile au lăsat Rusia ostracizată în dependență de marele său vecin asiatic. În sectoarele esențiale, de la medicamente la transport, inclusiv îmbrăcăminte și smartphone-uri, „ ponderea companiilor chineze pe piața rusă ajunge la 50 % și 90 ”. Yuanul este folosit pentru a plăti mai mult de o treime din toate exporturile rusești, în creștere față de 0,4% în urmă cu doi ani, potrivit șefului băncii centrale ruse. Pierderea capitalului uman - se spune că 1 milion de directori calificați au părăsit țara - ar putea, pe termen lung, să coste Rusia mai mult decât pierderile financiare cauzate de război, avertizează Vladislav Inozemtsev. Deposedată de capacitatea sa industrială, țara ar putea, până la sfârșitul anilor 2020 , „ să-și vadă PIB-ul contractat cu 10 % până la 15 %. »

Este posibil ca decretul american să dea o lovitură gravă economiei ruse? Nimic nu este mai puțin sigur. Pentru a ocoli restricțiile, este posibilă crearea unei rețele de intermediari pentru a evita controalele. Drept urmare, pentru a primi bani din Rusia, companiile chineze folosesc deja rețele clandestine, unele folosind criptomonede. Jumătate din plățile rusești către China, potrivit Reuters, sunt efectuate prin intermediari.

Alte stiri din Externe

Ultima oră