Noua strategia a Uniunii Europene privind egalitatea de gen are nevoie de obiective mai clare, acțiuni practice și o monitorizare mai eficientă pentru a atinge progrese reale împotriva discriminării de pe piața muncii, în educație și în luarea deciziilor, se arată într-o rezoluție adoptată marți de Parlamentul European cu 341 de voturi pentru.
Aproape inexplicabil, 281 de europarlamentari, nu doar bărbați, au votat împotrivă, iar 81 s-au abținut, ceea ce îngreunează foarte mult misiunea Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE).
PE subliniază că este nevoie de acțiuni specifice pentru a sprijini drepturile femeilor cu dizabilități, imigrante sau membre ale unei minorități etnice, cum ar fi femeile rrome, dar și pentru mamele singure și membrii minorităților sexuale LGBTI.
“În ciuda părerilor diferite, parlamentarii europeni s-au axat pe dorința noastră cheie: să atingem într-un final adevărată egalitate de gen în Europa. Rezoluția va servi drept o bază bună, echilibrată și de viitor pentru noi drepturi ale femeilor și pentru o strategie de egalitate de gen pentru toate femeile și toți bărbații din UE”, a subliniat raportorul german Maria Noichl.
O nouă strategie privind egalitatea dintre bărbați și femei pentru perioada de după 2015 a fost dezbătută în plenul Parlamentului European luni. Propunerea de rezoluție întocmită de Maria Noichl (S&D, Germania) spune că progresul înregistrat de UE a fost încet și că rămân multe de făcut în următorii cinci.
Uniunea Europeană examinează în momentul de față o nouă strategie pentru egalitatea dintre bărbați și femei, pentru perioada de după 2015. Principalele priorități pentru egalitatea de gen sunt fixate în Strategia pentru egalitatea dintre femei și bărbați 2010-2015, monitorizată de Comisia Europeană în raporturi anuale.
Un raport din proprie inițiativă al eurodeputatei Maria Noichl (S&D, Germania) subliniază aportul Parlamentului European la noua strategie. Conform acestuia, progresul în domeniu este prea lent și multe lucruri rămân de făcut în următorii cinci ani.
„Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie: o strategie care să propună clar mijloace eficiente de abordare a problemelor și să sugereze felul în care poate fi evaluată situația. Avem nevoie de soluții noi și de durată, de aceea este necesară o strategie bazată pe măsuri obligatorii și neobligatorii, care să ia în considerare discriminarea femeilor”, a spus raportoarea.
Parlamentul European a votat deja un raport privind echilibrul de gen în comitetele de gestiune ale companiilor și altul privind combaterea violenței împotriva femeilor. În mai, Parlamentul European a aprobat o rezoluție care cere statelor membre să depășească impasul în care se află directiva concediului de maternitate.
Indexul egalității de gen a fost prezentat în 2013 și măsoară realizările statelor membre în domeniu din 2010. El se bazează pe diferențele de gen în funcție de anumiți indicatori (muncă, bani, cunoștințe, timp, putere, sănătate). Rezultatele sunt prezentate într-un rezumat, cu un scor de la 1 (inegalitate totală) la 100 (egalitate deplină). Indexul pentru UE27 este de 54. (I.D)