Donald Trump condamnat să plătească 83 de milioane de dolari unei femei pentru că a defăimat-o

27 Ian 2024
Donald Trump condamnat să plătească 83 de milioane de dolari unei femei pentru că a defăimat-o

Deja găsit vinovat în mai 2023 pentru că a agresat-o sexual pe E. Jean Carroll, fostul președinte va trebui să-i plătească și această sumă astronomică pentru că a insultat-o ​​și a denigrat-o în mod regulat, scrie Le Figaro

Fostul președinte american Donald Trump a fost ordonat vineri, 27 ianuarie, de un tribunal civil din New York să plătească 83,3 milioane de dolari autoarei Elizabeth Jean Carroll pentru că a defăimat-o, pe fondul acuzațiilor de viol din anii 1990.

Fostul președinte al Statelor Unite, care este în campanie pentru realegere, a denunțat imediat pe rețeaua sa de socializare Truth Social o condamnare „ridicolă” și a promis că va face recurs. Marele favorit la primarele republicane și foarte probabil adversarul lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie, a denunțat încă o dată „o vânătoare de vrăjitoare condusă de Biden împotriva (lui) și a Partidului Republican” .

Această sumă astronomică de peste 83 de milioane de dolari, decisă de un juriu popular, include în special 65 de milioane de dolari în daune „punitive” . Jurații au recunoscut intenția de a „răni”  a lui Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, deja găsit responsabil de judecător pentru remarci defăimătoare împotriva lui Elizabeth Jean Carroll, în vârstă de 80 de ani, care a cerut despăgubiri de cel puțin 10 milioane de dolari pentru prejudicii morale și profesionale. Aceasta din urmă este un fost editorialist la ediția americană a revistei Elle, care l-a acuzat pe Donald Trump că a violat-o în 1996 într-o cabina de probă a unui magazin universal din New York.

O atmosferă electrică

Pe baza unei alte plângeri civile din 2022 pentru viol și defăimare, ea îl făcuse deja găsit vinovat în mai anul trecut în procedurile civile pentru agresiune sexuală în urmă cu 28 de ani și pentru remarci defăimătoare făcute în 2022. Donald Trump fusese apoi obligat să plătească cinci milioane dolari în reparații. Suma totală pe care trebuie să o plătească după procesele din 2023 și 2024 se ridică, așadar, la peste 88 de milioane de dolari.

Acest al doilea proces, exclusiv pentru defăimare, ia naștere dintr-o primă plângere civilă în 2019 și a început pe 16 ianuarie, într-o atmosferă electrică, în prezența de cele mai multe ori a fostului chiriaș al Casei Albe care visează la întoarcere. Abia începuseră ultimele argumente când omul de afaceri furtunos s-a ridicat brusc de pe scaun vineri și a iesit din sala de judecată. Donald Trump s-a întors însă în sala de judecată.

„O poveste FALSĂ stil Monica Lewinsky”

Avocatul Elizabeth Jean Carroll, Roberta Kaplan, (fără legătură cu judecătorul Kaplan), tocmai spusese că fostul președinte al Statelor Unite „a continuat pe tot parcursul procesului să-i defăimeze” clienta. „Bărbatul care a agresat-o sexual (doamna Carroll) face ce vrea: minte, defăimează ”, a tunat avocatul pentru care septuagenarul „continuă să-i facă rău pe platforma sa puternică ”, Truth Social cu zeci de milioane de abonați.

De fapt, magnatul a postat vineri în jur de douăzeci de mesaje în care o acuză încă o dată pe Elizabeth Jean Carroll că a creat „o poveste FALSĂ stil Monica Lewinsky” – numită după stagiarul de la Casa Albă, în centrul unui scandal care aproape că l-a eliminat pe președintele Bill Clinton în la sfârșitul anilor 1990 – și „a căutat să-i stoarca bani.

"Ea este bolnavă"

Joi, fostul președinte s-a apărat pentru scurt timp la proces, dar libertatea sa de exprimare a fost strict limitată de judecător pentru a evita orice derapaj verbal. Pur și simplu a indicat cu „da” că a făcut remarcile vizate de o primă plângere în 2019 împotriva acuzațiilor de viol care tocmai fuseseră lansate, pentru prima dată public, de E. Jean Carroll într-o carte. „Ea a spus ceva pe care eu l-am considerat a fi fals ”, a spus Donald Trump.

Dar din nou, miercuri seara, el a lansat pe Truth Social 37 atacuri împotriva lui Elizabeth Jean Carroll, pe care continuă să o denigreze și să o insulte numindu-o „nebună” , cu o „poveste falsă” , pe care „nu a văzut-o niciodată în viata lui. „Este bolnavă ”, a repetat el în timpul procedurii. Judecătorul Kaplan, care a prezidat anul trecut primul proces, a ordonat ca al doilea să se refere doar la comentariile defăimătoare ale lui Donald Trump și nu la acuzațiile de viol ale reclamantului.

Pe lângă acest caz, patru procese penale îl așteaptă pe fostul președinte al Statelor Unite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră