Banca Credit Suisse a descoperit „slăbiciuni semnificative”: va fi următoarea care va "cădea", spune un expert de pe Wall Street

14 Mar 2023
Banca Credit Suisse a descoperit „slăbiciuni semnificative”: va fi următoarea care va "cădea", spune un expert de pe Wall Street

Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu cinci procente până la cel mai mic nivel istoric la tranzacționare timpurie, marți, după ce banca a confirmat slăbiciuni semnificative și o pierdere de 8 miliarde de dolari în 2022, la doar câteva ore după ce un expert financiar a susținut că va fi următoarea instituție care va scădea după Silicon Valley Bank, scriu DailyMail si Newsweek

Robert Kiyosaki - un investitor în metale de pe Wall Street care a prezis cu exactitate căderea Lehman Brothers în 2008 - a avertizat în timpul unei apariții la Fox Business că „problema” este piața obligațiunilor și că Credit Suisse - a opta cea mai mare bancă de investiții din lume- a fost cea mai vulnerabilă.

„Previziunea mea, la fel cum am făcut-o la Lehman Brothers cu ani în urmă și cred că următoarea bancă care va merge este Credit Suisse, deoarece piața obligațiunilor se prăbușește. Piața de obligațiuni este mult mai mare decât piața de valori. Fed-ul sunt pompierii și piromaniii, a spus el.

Kiyosaki, care și-a fondat afacerea Rich Dad Company pe baza popularității bestsellerului său din 1997, a recomandat oamenilor să cumpere aur și argint pentru a-și păstra economiile în siguranță, deoarece se așteaptă ca Rezerva Federală să imprime mai mulți bani pentru a menține economia SUA pe linia de plutire, scrie Newsweek

Banca Credit Suisse, zguduită de scandaluri repetate, și-a publicat marți raportul anual, a cărui publicare fusese amânată, precum și ordinea de zi a adunării generale anuale, prima care se ține personal de la începutul pandemiei de Covid-19. Publicarea acestui raport anual a fost inițial programată săptămâna trecută, dar a fost amânată în urma întrebărilor din partea autorității americane de reglementare a pieței, Securities and Exchange Commission (SEC), cu privire la 2020". De asemenea, confirmă rezultatele financiare publicate anterior pentru 2021 și 2020.

Astăzi, Credit Suisse a declarat că „deficiențele” se datorează „eșecului în proiectarea și menținerea unui proces eficient de evaluare a riscurilor pentru a identifica și analiza riscul de denaturări semnificative”.

CEO-ul Credit Suisse, Ulrich Koerner, a insistat totuși că „expunerea de credit SVB nu este semnificativă”. 

„Este o situație foarte diferită, respectăm standarde semnificativ diferite și mai înalte când vine vorba de finanțare de capital, lichiditate și așa mai departe”, a spus el în timpul unei apariții la Bloomberg în această dimineață

El a adăugat că banca a văzut „influxuri bune” ieri și că totul a fost „calm” de la prăbușirea SVB.  

Președintele Axel Lehmann a fost totuși de acord să renunțe la un bonus de 1,6 milioane de dolari, având în vedere „performanța financiară slabă” a băncii. 

În timp ce acțiunile Credit Suisse au scăzut, băncile americane au revenit puternic. 

Acțiunile First Republic Bank au crescut cu 42% la tranzacționarea timpurie, în timp ce Western Alliance și PacWest au crescut, de asemenea, ambele. 

Fostul președinte al FDIC, Sheila Bair, a apărut ș pe CNN în această dimineață pentru a încerca să calmeze nervii pieței. 

„Sper că oamenii își păstrează capul. Cred că majoritatea acestor bănci regionale sunt în regulă, dar mă îngrijorează că toată lumea este etichetată cu aceleași probleme pe care le-a avut Silicon Valley Bank și asta a fost o situație neobișnuită. 

„Cred că frica este problema acum, nu atât de multe probleme legate de solvabilitatea băncilor. Nu văd probleme generale în sistemul nostru bancar”, a spus ea. 

Fostul personal al SVB a atribuit eșecul său „deciziilor idioate”, mai degrabă decât unui accident financiar global care se profilează. 

Ei spun că CEO-ul Greg Becker a speriat piețele anunțând vulnerabilitățile băncii săptămâna trecută și speranța sa de a strânge miliarde pentru a o salva. 

— A fost absolut idiot. Erau foarte transparenți. Este exact opusul a ceea ce ai vedea în mod normal într-un scandal. Dar transparența și sinceritatea lor i-au pierdut" a spus un fost angajat. 

Specialiștii spun, de asemenea, că Credit Suisse - a șaptea cea mai mare bancă de investiții - este mai strict reglementată decât a fost SVB, așa că este „poziționată în mod conservator împotriva oricăror riscuri ale ratei dobânzii”. 

Kiyosaki, care a scris împreună cu Donald Trump o carte de investiții în 2006 și care valorează el însuși 100 de milioane de dolari, deși nu a lucrat niciodată într-o bancă sau instituție financiară, a spus că situația actuală este „furtuna perfectă”,  cu o întreagă generație de boomers care caută să se pensioneze.

El este, de asemenea, îngrijorat de planul lui Biden de a „tipări mai mulți bani falși” și de a-i injecta în „economia bolnavă” și susține că aurul și în special argintul sunt cele mai sigure investiții. 

„După cum am spus, din nou, cred că Fed și FDIC au semnalat că vor tipări din nou, ceea ce face ca actiunile să fie bune. Dar această mică monedă de argint de aici este încă cea mai bună, costă 35 de dolari, așa că consider că oricine își poate permite 35 de dolari. Dar mă îngrijorează Credit Suisse.

Potrivit analistului financiar Holger Zschäpitz, swapurile pe cinci ani de credit default pentru Credit Suisse au crescut cu 446 de puncte de bază de la prăbușirea SVB. 

Acest lucru vine în timp ce autoritatea de reglementare financiară elvețiană FINMA a declarat luni că încearcă să identifice orice riscuri potențiale de contagiune pentru băncile și asigurătorii țării în urma prăbușirilor Silicon Valley Bank și Signature Bank.

„FINMA ia notă de rapoartele presei despre Silicon Valley Bank și Signature Bank din SUA și monitorizează îndeaproape situația”, a spus FINMA într-un comunicat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră