Tot mai multi romani aleg sa traiasca in Marea Britanie, satui de modul in care sunt tratati in tara noastra. Din pacate, nu totul functioneaza perfect in Regatul Unit, iar acest lucru este simtit pe pielea lui de catre Irinel Cudalbu, 32 de ani.
S-a mutat in Anglia in 2011, la doua luni dupa ce sotia sa, Corina Doina, a plecat acolo in cautarea unui job bine platit. Lucrurile au mers perfect pana anul trecut, atunci cand cei doi soti s-au certat, iar scandalul s-a mutat prin tribunale. El a anuntat despartirea intr-o postare pe Facebook, iar ea, ca replica, a facut o plangere pentru violenta domestica. Romanca si-a acuzat sotul ca o batea, il acuza de tentativa de viol si control financiar, iar la 12 august 2014 a obtinut un ordin de “non-molestare”. De retinut insa ca Politia si serviciile sociale nu au dorit sa se implice in acest “razboi”.
“Acest ordin a fost obtinut in lipsa mea. Nu am voie sa iau legatura cu ea decat pentru un motiv rezonabil. Avocata ei mi-a cerut sa accept acest ordin de non-molestare timp de un an zile si sa pot sa-mi vad copilul numai in prezenta cumnatului meu, la date stabilite cu mult timp inainte. Nu am acceptat asa ceva pentru ca nici una dintre acuzatiile care mi-au fost aduse nu erau reale”, sustine romanul, care a vrut sa scape de atmosfera din Colchester, acolo unde locuiau foarte multe cunostinte de ale sale, si s-a mutat la Londra.
“In septembrie, cand a trebuit sa eliberez apartamentul in care am locuit impreuna, i-am trimis un sms prin care am rugat-o sa vina si sa-si ia lucrurile. Nu am amenintat-o! Nu am jignit-o! Nimic! O luna mai tarziu, eram deja in Londra. Am fost sunat de la Politie si mi s-a spus ca sunt urmarit. Atunci m-am dus la primul politist pe care l-am intalnit pe strada, i-am aratat pasaportul si m-am predat. Am fost tot timpul cooperant din moment ce eram nevinovat. Am fost din nou inchis, am dormit o noapte acolo. Era 19 octombrie. Trei zile mai tarziu ne-am prezentat amandoi la Tribunalul Familiei, a fost o confruntare intre noi doi. Judecatoarea de acolo a admis ca ea nu are dovezi pentru ceea ce sustine, dar a mentinut ordinul de non-molestare”.
Irinel Cudalbu a fost judecat Magistrat Court pentru ca a incarcat ordinul de non-molestare, fiind condamnat la 60 de ore de lucru in folosul comunitatii si la plata unei amenzi in valoare de 140 de lire sterline. Asta pentru un simplu sms pe care l-a trimis sotiei sale din acte. “Mi s-a spus ca nu a fost un motiv rezonabil. Instanta a spus ca singurul lucru pentru care ar fi trebuit sa ii scriu era un deces”.
Romanul nu s-a lasat si a ajuns la “Curtea Coroanei”, instanta care a admis ca la “Magistrat Court” s-au incalcat drepturile omului si a cerut rejudecarea dosarului. “S-a stabilit ca ordinul de non-molestare a fost eliberat fara sa se respecte drepturile omului. Asta inseamna si ca Magistrat Court m-a condamnat pentru ca am incalcat un ordin care s-a dovedit ca nu a fost emis in mod legal. Eu am considerat ca este rezonabil sa o anunt pe sotia ca trebuie sa vina si sa-si ia lucrurile dintr-un apartament in care nu mai locuiam”, explica Irinel Cudalbu.
“Cand am ajuns din nou la Tribunalul Familiei, pe 5 mai 2015, judecatorul m-a intrebat de ce am venit atat de tarziu in fata instantei. Atunci eu i-am explicat ca nu este vina mea, ci a lor, pentru ca mi-au pierdut scrisorile pe care eu le-am trimis catre ei si in care le-am explicat ca in Marea Britanie exista un caz identic ca al meu si ca ar trebui sa am castig de cauza, dar judecatorul mi-a reprosat ca eu nu am fost prezent la termenul din 22 octombrie, ceea ce nu este adevarat. Atunci am luat foc. Le-am zis sa-mi arate inregistrarile de la camerele de luat vederi, sa aduca registrele, ca sa le dovedesc ca am fost prezent. O fata de acolo a chemat securitatea, mi-au dat ordinul emis de judecator cum ca nu as fi fost prezent, iar eu l-am rupt in fata lor. A doua zi le-am dat e-mail-uri. Aici totul se face pe e-mail. Le-am zis ca imi dau foc. I-am luat romaneste. Pana la urma au admis ca am fost prezent in fata instantei la 22 octombrie, le-am cerut sa anuleze ordinul de non-molestare, dar pana la 22 iulie spun ca nu se mai poate face nimic. Acum intervine un paradox. Pe 8 iulie se judeca apelul pe care l-am facut la condamnarea de 60 de ore de munca in folosul comunitatii. Daca pierd, as putea fi condamnat la 6 luni de inchisoare si amenda de pana la 2.000 de lire sterline. Pe 22 iulie s-ar putea sa se decida ca totul a fost o greseala. Eu nu am de gand sa ma opresc aici. Sunt antrenat bine. Sunt in stare sa ma duc pana la CEDO, dar cel mai tare ma doare ca nu pot sa-mi vad copilul. N-am nimic cu sotia mea, chiar daca de la ea a pornit totul. Cel mai mult ma deranjeaza cum am fost judecat”, concluzioneaza romanul.
Modul in care a fost judecat Irinel Cudalbu este cel putin ciudat. Pe langa faptul ca ordinul de “non-molestare” a fost obtinut in lipsa ta, sotia sa a prezentat in fata judecatorilor traducerea unor sms-uri anterioare izbucnirii scandalului fara ca acesta sa fie tradus in mod autentic. Romanul afirma ca judecatoarea de la Tribunalul Familiei i-a dat un raspuns care a fost pe sufletul sau. “Domnule Cudalbu, va apreciez pentru faptul ca ati vrut sa aveti o familie traditionala, dar nu mereu se poate si nu mereu ai cu cine”.
Irinel Cudalbu are si o explicatie a intregului scandal in care este implicat acum. “Ea dorea sa se distreze, sa mearga prin cluburi, avea o prietena de care mie nu imi placea. Eu i-am explicat ca am venit in Anglia ca sa facem bani, nu ca sa ne distram. In 2013, a incercat sa obtina un ajutor banesc de la stat. I-am explicat ca nu facem bine, ca nu are rost sa ne complicam existenta. Eu castigam 18.000 de lire pe an, iar ea avea 12.000. Ca sa obtinem acel ajutor banesc, trebuia sa castigam foarte putin. Nu am venit in Anglia pentru ajutorul ala banesc. Toata lumea de aici crede ca romanii au venit in Marea Britanie doar pentru acei bani de la stat. Atunci ea a aplicat ca mama singura, desi eu eram cu ea in Marea Britanie de doi ani. La inceputul lui 2014 a inceput deja sa primeasca bani”, povesteste Irinel Cudalbu.