După aproape 350 de ani, un secret îngropat în cripta catedralei din Lund a ieșit la iveală în momentul în care oamenii de știință au scanat coșciugul în care se găsesc rămășițele mumificate ale episcopului suedez Peder Winstrup.
Trupul mumificat al episcopului Winstrup a atras atenția cercetătorilor, fiind cel mai bine conservat corp al unui reprezentant al civilizației europene din secolul XVII, studiul putând oferii informații reale despre viața și condițiile sociale din acea perioadă.
Corpul episcopului este foarte bine conservat, hainele în perfectă stare, iar chipul, în ciuda procesului de mumificare, este ușor de recunoscut, comparându-l cu portretele în care apare.
Surpriza a venit după ce efectuat scanarea coșciugului episcopului, imaginile relevând faptul că acesta nu era singur, la picioarele sale fiind descoperit corpul unui bebeluș, născut prematur, undeva în luna a șasea de sarcină.
Deși coșciugul a mai fost deschis de câteva ori până acum, în urmă cu un secol fiind realizată chiar o fotografie alb-negru a moaștelor, corpul bebelușului nu a fost descoperit decât în urma scanării, din cauza faptului că era îngropat în ierburile care au umplu mai bine de jumătate din sicriu.
Ipoteza cea mai plauzibilă lansată în legătură cu prezența în coșciug a corpului fătului, este că cineva a profitat de funeraliile episcopului pentru a oferi o înmormântare creștinească copilului care probabil nu fusese botezat.
Cercetătorii intenționează să efectueze un test ADN celor două corpuri pentru a descoperi existența unei relații de rudenie între ele.