Indivizi neidentificaţi au atacat femei, le-au agresat sexual și le-au tâlhărit. Până în prezent sunt 118 de plângeri depuse pentru hărțuire sexuală, agresiune sexuală, tâlhărie și un viol. Conform victimelor și martorilor, cei mai mulți dintre agresori aveau origini arabe și nordafricane, scrie Express din Koln.
Autoritățile germane au recunoscut că atacurile coordonate cărora le-au căzut victime mai multe femei în noaptea de Anul Nou în orașul Koln sunt fără precedent ca dimensiune și natură.
Atacul a provocat un val de revoltă la nivel național. Incidente în care femei au fost atacate de grupuri de bărbați, similare modului de acțiune din Koln, au fost raportate și în alte orașe germane – Hamburg, Stuttgart şi Bielefeld.
Gara centrală din Köln şi piaţa din faţa ei cad în responsabilitatea poliţiei federale, a declarat pentru ziarul Rheinische Post, care apare la Düsseldorf, deputatul creştin-democrat Wolfgang Bosbach. Împrejurimile gării, în schimb, se află în responsabilitatea poliţiei regionale. De aceea, se naşte întrebarea dacă au fost suficient de multe forţe de ordine în zonă, şi dacă nu cumva a fost defectuoasă cooperarea între cele două organizaţii de poliţie.
Publicaţia Express, din Koln, redă acum filmul evenimentelor din noaptea de Revelion, din perspectiva şefului poliţiei oraşului, Michael Temme.
Șeful poliției subliniază că agenții poliției locale pot interveni doar în jurul gării, nu și în sediul gării, unde pot acționa doar agenții poliției naționale.
De ce a acționat poliția atât de târziu?
“Când mai multe persoane au tras spre mulțime, atunci situația risca să escaleze. Am eliberat zona imediat. De agresiunile sexuale am auzit abia a doua zi”, spune unul dintre agenţii care erau de serviciu în noaptea respectivă.
De ce nu s-au dat interdicții de a se mai intra în piață?
„Am împărțit interdicții, dar nu au interesat pe nimeni din acel grup. Cei mai mulți nu vorbeau germană sau engleză și nici nu știau ce vrem de la ei. Eram prea puțini agenți ca să putem verifica respectarea interdicției de a mai intra în piață”, explică agentul.
De ce nu a fost nimeni arestat?
„Femeile care au venit și s-au plâns nouă direct, nu știau exact cine a pus mâna pe ele. Nu puteau indentifica pe nimeni din mulțime. Abia la secția de poliție, a doua zi, unele dintre ele au putut prezenta urme de lovitură. În acea noapte au acționat 143 de agenți ai poliției din Koln și vreo 70 ai poliției naționale”, adaugă sursa citată.
De ce a durat așa mult până au sosit întăriri?
„Cei 143 de colegi se ocupă de zona orașului vechi și de șase puncte importante de la podurile de pe Rin. Până nu s-a înțeles dimensiunea reală a evenimentului nu s-au cerut întăriri. Printre victime s-a aflat și o polițistă îmbrăcată în civil, căruia un bărbat i-a băgat mâna în pantaloni și a început să o tragă în toate părțile”, mai spune acesta.
Cum se poate ca primul raport al poliției, la ora 09:00 dimineața, să mentioneze doar o sărbătoare pașnică?
„A fost o greșeală. Pentru asta ne cerem scuze. Dimensiunile reale ale evenimentului le-am conștientizat cu întârziere”, a mărturisit şeful poliţiei, Michael Temme.
Filmul evenimentelor din noaptea de Revelion, din perspectiva directorului poliției din Koln, Michael Temme.
Ora locală 21.00: 400-500 de bărbați cu vârste între 18 și 25 de ani s-au adunat pe treptele Domului din Koln și au început să arunce obiecte pirotehnice în Piața Gării Centrale. Bărbații erau sub influența alcoolului.
Ora 23:00: grupul devine tot mai mare și ajunge la aproximativ 1000 de persoane. Situația escalează în momentul în care din grup se trage cu artificii spre oamenii din piață. Poliția intervine și eliberează zona. Situația pare să se fi calmat.
Ora 01:00: sosesc primele reclamații privind agresiunile sexuale. Poliția trimite mai mulți agenți în zonă. Mai multe femei sunt aduse în siguranță. Mulțimea se dispersează.