Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE) și Ministerul pentru Egalitate de Șanse din Luxemburg au lansat o campanie de 16 zile, menită să atragă atenția asupra acestei realități crude și să impulsioneze la combaterea violenței conjugale.
Campania “White Ribbon” a debutat în Luxemburg la data de 25 noiembrie, ziua internațională de eliminare a violenței împotriva femeilor, și se va încheia pe 10 decembrie, ziua drepturilor omului.
La eveniment a participat întreaga elită politică din Luxemburg, țară ce deține președinția Consiliului UE.
Președintele Parlamentului Mars di Bartolomeo, Premierul Xavier Bettel, ministrul de Interne Etienne Schneider, ministrul pentru Securitate Socială Romain Schneider și secretarul de stat pentru Educație și Cercetare Marc Hansen au promis solemn că vor face tot ce le stă în putință pentru eradicarea violenței împotriva femeilor.
“Combaterea și eradicarea violenței împotriva femeilor poate avea succes doar dacă toți actorii relevanti își aduc contribuția simultan, la fiecare nivel, femei și bărbați, împreună”, a subliniat ministrul pentru Egalitate de Șanse, Lydia Mutsch.
În acest sens, EIGE oferă statistici detaliate despre violența de gen, incluzând și metode recomandate de prevenire, protejare și antrenare a organizațiilor care oferă consiliere și sprijin victimelor.
“Cercetările și rezultatele noastre semnalează că femeile sunt ucise doar fiindcă sunt femei, iar fetele sunt expuse unor mutilări traumatizante doar fiindcă sunt femei, iar asta trebuie să înceteze.
Pentru asta bărbații trebuie să se angajeze tot mai mult în combaterea acestui fenomen. Vom dezvolta dovezi solide pentru Uniunea Europeană care să ajute la asigurarea unui viitor demn pentru fete și femei”, a declarat directorul EIGE, Virginija Langbakk.
Din statisticile date publicității de EIGE reiese că 1 din 5 femei din UE a fost cel puțin o dată victima unei forme de violențe fizice din partea partenerului, dar numărul real ar putea fi mult mai mare.
Nu întâmplător locația aleasă a fost Luxemburg. De exemplu, ca unui partid să i se permită să se înscrie în cursa pentru alegerile parlamentare, locale, regionale etc, trebuie să asigure o cotă minimă de 40% de candidate femei.
Un Eurobarometru realizat pe tema egalității de gen în 2009 a arătat că 62% dintre europeni consideră că violența împotriva femeilor ar trebui să fie o acțiune prioritară în zona inegalității de gen și 92% sunt convinși că există o nevoie urgentă de a o combate.
Potrivit unui studiu realizat în iulie 2013 la nivel național, de INSCOP, peste 40% dintre români au auzit de cazuri de violență în familie printre cunoscuții lor. Dintre aceștia, 70% au declarat că victima violenței fusese soția și doar 4,4% au declarat că soțul fusese supus violenței domestice.
Potrivit altor date oficiale, provenind de la Inspectoratul General al Poliției Române, în 2011 a crescut cu 10% numărul sesizărilor privind infracțiunile de violență în familie față de anul 2010.
Cu toate acestea, din totalul infracțiunilor sesizate, doar în 22,6% dintre cazuri s-a dispus începerea urmăririi penale, femeile renunțând la plângeri din motive de teamă, financiare, sentimentale sau legate de protejarea copiilor. (ISTVAN DEAK)